Na przedwiośniu nietrudno o złamanie

    Na przedwiośniu nietrudno o złamanie

    Krystyna Bochenek

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    O tym, co to jest złamanie, jak się ustrzec złamań i co warto wiedzieć o endoprotezach z dr. nauk medycznych Henrykiem Konikiem, ortopedą, ordynatorem Oddziału Ortopedii w Zespole Szpitali Miejskich w Chorzowie rozmawia Krystyna Bochenek
    Czy o tej porze roku lekarze obserwują więcej złamań?

    Tak, jest to zauważalne. Na oddziale ortopedycznym w szpitalu w Chorzowie, gdzie pracuję, musieliśmy wstrzymać wszystkie zabiegi planowe. Operujemy tylko pacjentów ze złamaniami ze względu na tak dużą ilość poszkodowanych.

    Kto częściej trafia do szpitala ze złamaniami? Kobiety czy mężczyźni?

    Niestety, kobiety w starszym wieku, gdyż częściej chorują na osteoporozę.


    Co to jest złamanie?

    Złamanie jest to przerwanie ciągłości tkanki kostnej na skutek urazu, którego energia przekracza jej wytrzymałość.

    Aby doszło do złamania, muszą wystąpić dwa czynniki - uraz zewnętrzny oraz osłabiona często kość. Im kość jest gorszej jakości, tym częściej dochodzi do złamań.

    Złamania dotykające ludzi starszych, których przyczyną jest osteoporoza, stanowią około 30 proc. wszystkich złamań leczonych w szpitalach. Pozostali pacjenci doznają złamania w innych okolicznościach.

    Wśród najczęstszych przyczyn należy wymienić sport uprawiany rekreacyjnie, oprócz tego wypadki komunikacyjne, urazy w pracy i w czasie przestępstwa, np. pobicia.

    Znacznie rzadziej dzisiaj spotykamy urazy w czasie pracy; najczęściej dotyczą one branży budowlanej. Dawniej stanowiły one większość wśród wszystkich typów urazów, zwłaszcza dotyczyły ludzi zatrudnionych w przemyśle ciężkim. Mapa urazów zmienia się więc w zależności od sytuacji gospodarczej kraju.
    1 3 4 5 ... 10 »

    Czytaj także

      Komentarze (3)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      M. MONTIGNAC, BYŁ POLITOLOGIEM, NIE CHIRURGIEM; JEDNAK TAK. ♥♥♥♥♥

      Inga AGAN, Szczecin (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 78 / 67


      MM.2.
      MOTTO: TRAGIFARSA DLA OTYŁYCH, I NIELOGICZNIE MYŚLĄCYCH !! *****

      PODAWANIE TZW. INDEKSU GLIKEMICZNEGO W STOSUNKU DO OK. 30% PRODUKTÓW, TO ZWYCZAJNE BŁĘDY...rozwiń całość


      MM.2.
      MOTTO: TRAGIFARSA DLA OTYŁYCH, I NIELOGICZNIE MYŚLĄCYCH !! *****

      PODAWANIE TZW. INDEKSU GLIKEMICZNEGO W STOSUNKU DO OK. 30% PRODUKTÓW, TO ZWYCZAJNE BŁĘDY MERYTORYCZNE:
      Nieprawdy biologiczne, lub raczej prostackie i bezczelne oszustwo wobec łaknących prawdziwej wiedzy otyłych Polaków.

      TEN OSZUKAŃCZY PROCEDER JEST KPINĄ Z INTELIGENCJI WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA !!
      Wobec POLAKÓW są to w NAJwyższym stopniu NIEuczciwi, NIKczemni propagatorzy KŁAMSTW, którzy będą postawieni przed SĄDEM.

      CI PROPAGATORZY TZW. IG, KŁAMIĄ:
      Najzwyczajniej przyczyniając się do wzrostu zachorowań na CUKRZYCĘ TYPU 2, również szerzenia się PLAGI OTYŁOŚCI, a nie wykonywali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem o nazwie życie organizmów żywych. Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

      DOPIERO ZAZNAJOMIENIE SIĘ Z TABELAMI IŻ:
      Produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu, stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób.

      TZW. INDEKS GLIKEMICZNY, KTÓRYM TO POLACY SĄ OKŁAMYWANI:
      Przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę; cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została zdemaskowana w książce, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.

      WAŻNE:
      Naukowcy z IRL KRAKÓW, powinni przy każdej książce w całym Internecie (opinie, recenzje), w każdej księgarni w której są książki o IG wpisać komentarz pokazujący prawdy biologiczne, które zbadali, ale również powinni opisać przy każdej książce z IG, dlaczego Polacy tyją i zaczynają mieć cukrzycę, a powodem jest dostosowanie jadłospisu do tabel z tzw. Indeksem Glikemicznym, pełnych błędów merytorycznych i NIEPRAWD biologicznych. *****

      WG TEGO IG, TO PO CZEKOLADZIE 70% CACAO:
      Się CHUDNIE, a nadmiar tłuszczu z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: błazenada czy celowe i świadome OSZUSTWO ?! Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).

      PRZEKAZ JAKO OSZUKAŃCZY PROCEDER:
      O tzw. indeksie glikemicznym nadaje się, aby zgłosić sprawę do Prokuratury i to natychmiast, a nie żeby Polacy tracili zdrowie. Musimy mieć świadomość Kto do nas o tym IG pisze; to ANONIMOWI oszczercy kryjący się za swoją PODŁOŚCIĄ.

      KAŻDY ZATEM, TAK JAK NASZA WYBITNA ARTYSTKA PANI URSZULA DUDZIAK:
      W telewizji TVN poinformowała, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. Indeksu Żywieniowego, tj. IŻ produktu; oraz upiec sobie CHLEB typu KR-IRL, o którym Ona mówiła: OBYWATEL ŚWIATA, co oczywiste przecież.

      CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
      80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

      R E F L E K S J A:
      INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
      IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

      ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
      Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
      Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
      Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
      ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

      MM.2.
      ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

      Biologia, medycyna. http://sandrarecho.pinger.pl/
      zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      CHLEB na OSTEOPOROZĘ. ZDROWIE i ENERGIA. (antycukrzycowy).

      Inga AGAN, Szczecin (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 59 / 62

      2. TEMAT.
      Przepis: WZORCOWY wypieku CHLEBA na OSTEOPOROZĘ (mini chlebki). *

      SKŁAD: CHLEB TYPU KR-IRL, (TJ. KASZA, RYŻ ITD.) ORAZ ZMIELONE KRĘGOSŁUPY I OŚCI:
      Czyli całe SZKIELETY...rozwiń całość

      2. TEMAT.
      Przepis: WZORCOWY wypieku CHLEBA na OSTEOPOROZĘ (mini chlebki). *

      SKŁAD: CHLEB TYPU KR-IRL, (TJ. KASZA, RYŻ ITD.) ORAZ ZMIELONE KRĘGOSŁUPY I OŚCI:
      Czyli całe SZKIELETY RYB.

      PO ZJEDZENIU RYBY WĘDZONEJ, GOTOWANEJ, TAKŻE PIECZONEJ:
      Pozostawiamy kręgosłup i ości, które myjemy w ciepłej wodzie i następnie suszymy. Po wysuszeniu całość mielimy w mikserze uzyskując sproszkowaną masę. Tak rozdrobnione szkielety ryb wsypujemy do ugotowanej masy z kaszy jaglanej i ryżu, mieszamy a następnie pieczemy tj. realizujemy znany wszystkim przepis na wykonanie; CHLEBA typu KR-IRL, zgodnie z oryginalną recepturą ze strony internetowej.

      P. S. NAJWIĘCEJ WAPNIA JEST W SZPROTKACH:
      Np. wędzone 1400 j. m., mleko tylko 120 j. m., jogurty 120-170 j. m. CHLEB na OSTEOPOROZĘ: wapnia zawiera ok. 1400-4500 j. m. w zależności od ilości suchej masy sproszkowanych szkieletów ryb, dodanych do chleba. Ilość wapnia w tym przypadku może być imponująca.

      CAŁOŚCIOWY PLAN ODŻYWIANIA WŁASNEGO ORGANIZMU KREUJEMY, CO OCZYWISTE:
      Wybierając produkty zawarte w tabelach sklasyfikowanych wg prozdrowotnej, odchudzającej identyfikacji tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu. *

      KONKLUZJA finalna:
      Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL, również CHLEB na OSTEOPOROZĘ. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

      ZOBACZ TEŻ;
      Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
      Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
      W tej publikacji umieszczono kompletne tabele z produktami, które szeregują wartościowość wg IŻ produktu.
      P. S. Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem BÓLÓW KRĘGOSŁUPA u człowieka.

      AUTOR: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
      Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW ***
      Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
      ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

      zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      OSTEOPOROZA. Można ją POKONAĆ !!

      Luiza ROE, Białystok (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 76 / 81

      BH.302.
      MOTTO: WAPNIEM powinniśmy zwyciężyć tę chorobę. *

      KONCENTRACJA NATURALNEJ ENERGII ORAZ WAPNIA W ILOŚCI IMPONUJĄCEJ; TO TZW. CHLEB NA OSTEOPOROZĘ:
      Ugotuj i upiecz...rozwiń całość

      BH.302.
      MOTTO: WAPNIEM powinniśmy zwyciężyć tę chorobę. *

      KONCENTRACJA NATURALNEJ ENERGII ORAZ WAPNIA W ILOŚCI IMPONUJĄCEJ; TO TZW. CHLEB NA OSTEOPOROZĘ:
      Ugotuj i upiecz koniecznie, ponad 4500 j. m. wapnia. Zwiększamy gęstość kości i ich odporność na złamania.

      SKŁADNIKI TO:
      CHLEB typu KR-IRL, oraz zmielone kręgosłupy i ości; czyli całe SZKIELETY RYB. Skuteczne i działa.
      To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !! Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

      WAŻNE:
      GLUKOZA naturalna; to ryż, wszystkie kasze, owoce, warzywa. Logika myślenia, postęp, spokój. Również produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
      GLUKOZA nienaturalna; to mąka, cukier. Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. *

      KONKLUZJA finalna:
      Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL, również CHLEB na OSTEOPOROZĘ. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

      R E F L E K S J A:
      INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
      IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

      ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
      Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
      Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
      Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
      ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

      zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama