Kinga Paruzel proponuje Bezę J’ADORE
"Nazwałam ją J’adore bo jest w kształcie serca, jest w kolorze czerwonym i jest dla najważniejszej na świecie osoby!" - pisze na swojej stronie internetowej www.kingaparuzel.pl
Składniki:
4 białka, 200 g miałkiego cukru, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną), 1 łyżeczka białego octu winnego, barwnik spożywczy w proszku w kolorze czerwonym
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu. No końcu dodać barwnik spożywczy - po troszeczku do uzyskania zadowalającego koloru.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować serce (ja piekłam w silikonowej foremce w kształcie serca). Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
CIASTA, TORTY, WYPIEKI - NAJLEPSZE PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - DZIENNIK ZACHODNI POLECA
Masa:
300ml śmietany kremówki, 250g mascarpone, 3 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładką masę.
Sposób przygotowania:
Wystudzoną bezę delikatnie położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę. Udekorować owocami sezonowymi, np. pyszne truskawki.
Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? W internecie, specjalnie dla Was, wyszukaliśmy też inne przepisy
Wiosenne ciasto z truskawkami. Oto Wiosenne ciasto z truskawkami ze strony aromatycznepodroze.blogspot.com
Składniki:
1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek , następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek do pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone. Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Do ciasta idealnie pasują truskawki, maliny brzoskwinie czy też inne sezonowe owoce. Po upieczeniu ciasto można posypać lekko cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne.
A to przepis na ciasto z truskawkami z www.ciasta.net. Tutaj oprócz truskawek, liczy się też dobry budyń
Składniki:
BISZKOPT
1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru pudru, 8 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 masło extra
DO PRZEKŁADANIA:
Truskawki, 3 galaretki truskawkowe
Przepis na biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis na krem
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Uwaga! 3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody.
Przepisy na ciasta truskawkowe - zobacz wideo:
ZOBACZ KONIECZNIE:
CENA TRUSKAWEK 2013: PO ILE TRUSKAWKI? PATRZ TUTAJ
Jak zrobić ciasto z rabarbarem? ZOBACZ:
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPISY NA CIASTO DROŻDŻOWE ADAM GESSLER ZDRADZA TAJEMNICĘ
Jak zrobić ciasto z truskawkami? Zobacz przepisy na pyszne ciasto z truskawkami:
ZOBACZ KONIECZNIE:
CENA TRUSKAWEK 2013: PO ILE TRUSKAWKI? PATRZ TUTAJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?