Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami PROSTY PRZEPIS Kingi Paruzel. Jak zrobić ciasto truskawkowe?

ZIELA
Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe kingaparuzel.pl
Czas na ciasto z truskawkami! Jak zrobić takie ciasto? Składniki: 4 białka, 200 g miałkiego cukru, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną), 1 łyżeczka białego octu winnego, barwnik spożywczy w proszku w kolorze czerwonym. Truskawkowe ciasto SPRAWDŹ PROSTY PRZEPIS Kingi Paruzel. Pyszne truskawki już w naszych domach. Będziemy jeść je same, przerobione na koktajl, z cukrem lub śmietaną. Możemy również upiec ciasto z truskawkami. Jak je zrobić? O dobry polecenia przepis na ciasto z truskawkami poprosiliśmy Kingę Paruzel, słynną polską znawczynię gotowania, która już nie raz na naszych łamach sugerowała Czytelnikom, jak smacznie spędzić dzień. Zobacz też przepisy wideo na ciasta z truskawkami.

Kinga Paruzel proponuje Bezę J’ADORE

"Nazwałam ją J’adore bo jest w kształcie serca, jest w kolorze czerwonym i jest dla najważniejszej na świecie osoby!" - pisze na swojej stronie internetowej www.kingaparuzel.pl

Składniki:

4 białka, 200 g miałkiego cukru, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną), 1 łyżeczka białego octu winnego, barwnik spożywczy w proszku w kolorze czerwonym

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu. No końcu dodać barwnik spożywczy - po troszeczku do uzyskania zadowalającego koloru.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować serce (ja piekłam w silikonowej foremce w kształcie serca). Wyłożyć na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

CIASTA, TORTY, WYPIEKI - NAJLEPSZE PRZEPISY NA SŁODKOŚCI - DZIENNIK ZACHODNI POLECA

Masa:

300ml śmietany kremówki, 250g mascarpone, 3 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładką masę.

Sposób przygotowania:
Wystudzoną bezę delikatnie położyć na paterze. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę. Udekorować owocami sezonowymi, np. pyszne truskawki.
Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? W internecie, specjalnie dla Was, wyszukaliśmy też inne przepisy

Wiosenne ciasto z truskawkami. Oto Wiosenne ciasto z truskawkami ze strony aromatycznepodroze.blogspot.com

Składniki:
1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek , następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem. Dodać cukier waniliowy, powoli mąkę, proszek do pieczenia, wodę i powoli miksować. Następnie do masy wlewamy olej i wszystko łączymy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone. Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Do ciasta idealnie pasują truskawki, maliny brzoskwinie czy też inne sezonowe owoce. Po upieczeniu ciasto można posypać lekko cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne.

A to przepis na ciasto z truskawkami z www.ciasta.net. Tutaj oprócz truskawek, liczy się też dobry budyń

Składniki:

BISZKOPT
1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru pudru, 8 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM
1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 masło extra

DO PRZEKŁADANIA:
Truskawki, 3 galaretki truskawkowe

Przepis na biszkopt:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis na krem

Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.

Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.

Uwaga! 3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody.

Przepisy na ciasta truskawkowe - zobacz wideo:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo