Przepisy na ciasto drożdżowe wg Adama Gesslera
Cebulak
wg Adama Gesslera, czyli ciasto drożdżowe z warzywami
Składniki: 0,5 l mleka, 5 dkg drożdży, 20 dkg cukru, 10 całych jajek, 20 dkg masła i sól.
Wykonanie: Z wszystkich składników należy wyrobić ciasto, następnie uformować z niego płaskie okrągłe bułeczki.
Następnie smarujemy je jajkiem i posypujemy przeszkloną na patelni i przestudzoną cebulą. Zostawić do momentu, jak podrosną. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza na ok. pół godziny.
ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO
Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? Przepisy:
Ciasto truskawkowe [PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel
Rabarbarówka
wg Adama Gesslera
Składniki: 0,5 kg masła, 30 dkg cukru, 3 torebki cukru waniliowego, 10 jajek, 60 dkg mąki pszennej, 15 dkg mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Połączyć ze sobą mało i cukier oraz cukier waniliowy. Do tego wbijamy 10 całych jajek, dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy i wykładamy na blachę.
ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CHŁODNIK
Wierzch ciasta posypujemy rabarbarem i cukrem waniliowym. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika i sprawdzamy. Ciasto wyciągamy w momencie, kiedy patyczek, który wsadzamy dla sprawdzenia do ciasta, będzie suchy.
Ciasto drożdżowe
wg Adama Gesslera
Składniki: 50 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, 1/4 litra mleka, 2 żółtka, 10 dag cukru, szczypta soli i pół paczki masła roślinnego.
Wykonanie: Na początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i 10 dag mąki. Mleka musimy dodać tyle aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość przekładamy go do większej miski i dodajemy masę z żółtek oraz mąkę, resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza wlewamy masło.
Ciasto wyrabiamy ręcznie, przez ok. 15 min. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę i posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do nienagrzanego piekarnika na godzinę. Ustawiamy nawiew od dołu a temperaturę stopniowo zwiększamy począwszy od 100 stopni do 175 stopni, pieczemy około 50 minut.
Kruszonka do ciasta drożdżowego
Składniki: 125 g masła, 3/4 szklanki mąki oraz niepełne pół szklanki cukru
Wykonanie: Masło, mąkę i cukier wykładamy na duży talerz lub blacie i siekamy nożem jak na ciasto kruche. Pod koniec, gdy ciasto jest już zwięzłe wyrabiamy delikatnie ręką i rozrywamy na małe kawałki.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Ciasto z rabarbarem[PRZEPIS] Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
*Najpiękniejszy Rynek w woj. śląskim jest w... ZAGŁOSUJ i ZMIEŃ WYNIK
*Matura 2013: Pytania egzaminacyjne na 100 proc. ZOBACZ
*Nudyści już zawitali na plaże ZOBACZCIE, gdzie spotkacie naturystów w woj. śląskim
*Tak zdasz egzamin na prawo jazdy kat. A na motocykl ZDJĘCIA i WIDEO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?