Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Kawy: Biała kawa nie istnieje - mówi mistrz Polski baristów - Rafałem Adamkiem

Aleksandra Smolak
Rafał Adamek, barista (z prawej)
Rafał Adamek, barista (z prawej)
Jak przyrządzić idealną kawę? Jednego przepisu brak. Ale w międzynarodowym dniu kawy spróbowaliśmy znaleźć tę recepturę u Rafała Adamka, mistrza Polski wśród baristów, który w Gliwicach prowadzi szkołę dla baristów Coffe Project.

Biała czy czarna?
Brązowa, kawa biała nie istnieje. Białe jest mleko.

Z cukrem czy bez?
Ja piję espresso bez cukru, ale cukier nie psuje smaku kawy. Słodzimy lub nie, w zależności od gustu

Z mlekiem czy śmietanką?
Piję bez mleka, ale gdym miał wybrać to zdecydowanie z mlekiem

Śmietanka tradycyjna czy w proszku?
W ogólne nie używam śmietanek. Do kawy ewentualnie można dodać bitą śmietankę, ale wtedy kawa przybiera bardziej formę deseru.

Mistrzowie serwowania kawy potrafią podać ją na różne sposoby

Międzynarodowy Dzień Kawy 2018: Jaką lubicie? Zobaczcie ZDJĘCIA, WIDEO

Parzona czy rozpuszczalna?
Zdecydowanie parzona, ale z ekspresu, lub przygotowana alternatywną metodą. (Alternatywne metody to: profesjonalny sposób przygotowania kawy za pomocą innych akcesoriów niż ekspres do kawy)

CZYTAJ KONIECZNIE:
JAKĄ KAWĘ LUBICIE? DZIŚ MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KAWY?

Jak przygotować ciekawą kawę w domu?
Można zrobić kawę po włosku. Najpierw kawę mielmy a następnie parzymy ją w urządzeniu zwanym kafetiera bialetti (czyli specjalnym metalowym przyrządzie do parzenia kawy, w którym kawa parzona jest pod odpowiednim ciśnieniem)

Młynek elektryczny czy ręczny?
W zależności od tego czy młynek ma płynną regulacje zmielenia kawy. Jeżeli taką funkcję posiada, wybieramy młynek elektryczny. Jest to zdecydowanie łatwiejszy i szybszy sposób mielenia. Jeżeli natomiast młynek płynnej regulacji nie posiada, wtedy lepiej wybrać młynek ręczny, który taką regulacje posiada.

Kawy smakowe to nowe „kawowe” trendy?
Kawa smakowa nie jest trendem.

Czy lepiej wybrać więc kawę aromatyzowaną czy dodać syropu smakowego?
Można dodać jakiegoś syropu smakowego, bo dodajemy w takiej ilości jaką nam się podoba. Wybieramy sami intensywność aromatu i smaku

W czym pić kawę ?
W porcelanie, takiej która utrzymuje temperaturę. Porcelana nie może być jednak zimna, najlepiej podgrzać poprzez umieszczenie jej na ekspresie do kawy. Jeżeli jednak nasz ekspres takiej funkcji nie posiada, porcelanę można sparzyć np. wrzątkiem.

Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego TYDZIEŃ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo