W międzynarodowym dniu kawy rozmawiamy z mistrzem Polski...

    W międzynarodowym dniu kawy rozmawiamy z mistrzem Polski wśród baristów - Rafałem Adamkiem

    Aleksandra Smolak

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Rafał Adamek, barista (z prawej)
    1/3
    przejdź do galerii

    Rafał Adamek, barista (z prawej)

    Jak przyrządzić idealną kawę? Jednego przepisu brak. Ale w międzynarodowym dniu kawy spróbowaliśmy znaleźć tę recepturę u Rafała Adamka, mistrza Polski wśród baristów, który w Gliwicach prowadzi szkołę dla baristów Coffe Project.
    Biała czy czarna?
    Brązowa, kawa biała nie istnieje. Białe jest mleko.

    Z cukrem czy bez?
    Ja piję espresso bez cukru, ale cukier nie psuje smaku kawy. Słodzimy lub nie, w zależności od gustu

    Z mlekiem czy śmietanką?
    Piję bez mleka, ale gdym miał wybrać to zdecydowanie z mlekiem

    Śmietanka tradycyjna czy w proszku?
    W ogólne nie używam śmietanek. Do kawy ewentualnie można dodać bitą śmietankę, ale wtedy kawa przybiera bardziej formę deseru.

    Parzona czy rozpuszczalna?
    Zdecydowanie parzona, ale z ekspresu, lub przygotowana alternatywną metodą. (Alternatywne metody to: profesjonalny sposób przygotowania kawy za pomocą innych akcesoriów niż ekspres do kawy)

    CZYTAJ KONIECZNIE:
    JAKĄ KAWĘ LUBICIE? DZIŚ MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KAWY?


    Jak przygotować ciekawą kawę w domu?
    Można zrobić kawę po włosku. Najpierw kawę mielmy a następnie parzymy ją w urządzeniu zwanym kafetiera bialetti (czyli specjalnym metalowym przyrządzie do parzenia kawy, w którym kawa parzona jest pod odpowiednim ciśnieniem)
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama