Oberiba i zupa z pokrzyw w wiosennym menu u Gesslera w...

    Oberiba i zupa z pokrzyw w wiosennym menu u Gesslera w Katowicach [ZDJĘCIA, PRZEPISY, WIDEO]

    Katarzyna Pachelska

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Oberiba i zupa z pokrzyw w wiosennym menu u Gesslera w Katowicach [ZDJĘCIA, PRZEPISY, WIDEO]
    1/19
    przejdź do galerii

    ©Kataarzyna Pachelska

    Działająca od ponad roku w hotelu Best Western w Katowicach Restauracja Autorska Adama Gesslera zaprezentowała nowe, wiosenne menu
    - Apeluję do wszystkich, by podawali na stół i jedli te rzeczy, które aktualnie rosną na polach. Jeśli mamy maj, to pora na szparagi, w lipcu - na pomidory - mówił Adam Gessler, restaurator, który firmuje swoim nazwiskiem Restaurację Autorską w hotelu Best Western w Katowicach na czwartkowym spotkaniu prezentującym nowe, wiosenne menu w tym lokalu.

    - Polacy zachłysnęli się obcymi kuchniami, a przecież polska kuchnia jest pełna świetnych, smacznych i zdrowych dań - przekonywał Gessler.


    Na potwierdzenie tej teorii zaserwował na przystawkę befsztyk tatarski i szparagi z sosem holenderskim. Z zup można było spróbować kurzinę, czyli zupę z pokrzyw (zaskakującą w smaku, ale dobrą) oraz nowalijkową zupę z kalarepy, tu nazwaną oberibą. Z dań głównych zaserwowano kurczaka pieczonego po polsku (z nadzieniem z wątróbki), z młodymi ziemniakami i mizerią oraz grillowane kotleciki wołowe też z ziemniakami i z pomidorami.

    W tej restauracji kuchnia jest otwarta na salę, więc siedząc przy stoliku można obserwować, jak kucharze uwijają się przygotowując nasze danie. Jedzenie jest serwowane na sposób francuski, czyli kucharz kończy przygotowywać danie bezpośrednio przy naszym stoliku, nakładając je na talerze z garnka czy patelni.

    W restauracji obowiązują zasady ustalone przez Adama Gesslera, zapisane na odwrocie karty menu. Wśród nich min.: używanie wyłącznie świeżych, ekologicznych i nie mrożonych produktów, nie stosowanie półproduktów (wszystko, łącznie z dżemem, konfiturami, pieczywem, majonezem, wędlinami przygotowują sami kucharze), brak kuchenki mikrofalowej w kuchni

    W nowym, wiosennym menu znajdziemy m.in. zapiekaną kalarepę faszerowaną serem pleśniowym (18 zł), śledzia macerowanego w oleju lnianym (19 zł - przebój wśród zakąsek w tej restauracji), grillowane warzywa z oscypkiem (21 zł), szparagi w sosie holenderskim (21 zł), placki ziemniaczane z łososiem (24 zł), befsztyk tatarski (38 zł). Zupy: rosół (16 zł), żur śląski (17 zł), oberiba (17 zł). Dania główne: rolada śląska (38 zł), kurczak pieczony po polsku (38 zł), żeberka duszone w piwie (38 zł), sztuka mięs z kwiatkiem (39 zł), klasyczny kotlet schabowy (40 zł), grillowane kotleciki wołowe (40 zł), policzki wołowe (40 zł), eskalopki cielęce a la Toklas (59 zł), befsztyk z polędwicy (69 zł), kaczka pieczona z jabłkami (79 zł), ryba dnia (59 zł). Są jeszcze pierogi: ruskie (19 zł), ze szpinakiem (19 zł), z mięsem (19 zł). Z dań bezmięsnych: kopytka z sosem szpinakowym (22 zł), sałata wiosenna (22 zł), naleśniki z kozim serem i szpinakiem (29 zł), sałata z kozim serem (32 zł).




    *Najpiękniejszy Rynek w woj. śląskim jest w... ZAGŁOSUJ i ZMIEŃ WYNIK
    *Matura 2013: Pytania egzaminacyjne na 100 proc. ZOBACZ
    *Nudyści już zawitali na plaże ZOBACZCIE, gdzie spotkacie naturystów w woj. śląskim
    *Tak zdasz egzamin na prawo jazdy kat. A na motocykl ZDJĘCIA i WIDEO
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (4)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      co to za drewno?

      Oberschlesien uber alles! (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 18 / 20

      do sosnowca z tym! raus!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ta recenzja ociera się o kryptoreklamę...

      Gosc (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 29 / 29

      Po jakiego "grzyba" - żeby użyć terminologii gastronomicznej - walicie Państwo cennik restauracji...


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Bo to jest zwykła reklama

      Miro (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 19 / 25

      Niestety, w lokalnych gazetkach staje się to już nagminne...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Sie to Gessler kajs wsodz...

      Dyrdand (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 33 / 28

      Moja staro warzy lepij..i sie pojym a niy napasztna moj zolondek.!!!..za 40 zl.!!!

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama