18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oberiba i zupa z pokrzyw w wiosennym menu u Gesslera w Katowicach [ZDJĘCIA, PRZEPISY, WIDEO]

Katarzyna Pachelska
Kataarzyna Pachelska
Działająca od ponad roku w hotelu Best Western w Katowicach Restauracja Autorska Adama Gesslera zaprezentowała nowe, wiosenne menu

- Apeluję do wszystkich, by podawali na stół i jedli te rzeczy, które aktualnie rosną na polach. Jeśli mamy maj, to pora na szparagi, w lipcu - na pomidory - mówił Adam Gessler, restaurator, który firmuje swoim nazwiskiem Restaurację Autorską w hotelu Best Western w Katowicach na czwartkowym spotkaniu prezentującym nowe, wiosenne menu w tym lokalu.

- Polacy zachłysnęli się obcymi kuchniami, a przecież polska kuchnia jest pełna świetnych, smacznych i zdrowych dań - przekonywał Gessler.

Na potwierdzenie tej teorii zaserwował na przystawkę befsztyk tatarski i szparagi z sosem holenderskim. Z zup można było spróbować kurzinę, czyli zupę z pokrzyw (zaskakującą w smaku, ale dobrą) oraz nowalijkową zupę z kalarepy, tu nazwaną oberibą. Z dań głównych zaserwowano kurczaka pieczonego po polsku (z nadzieniem z wątróbki), z młodymi ziemniakami i mizerią oraz grillowane kotleciki wołowe też z ziemniakami i z pomidorami.

W tej restauracji kuchnia jest otwarta na salę, więc siedząc przy stoliku można obserwować, jak kucharze uwijają się przygotowując nasze danie. Jedzenie jest serwowane na sposób francuski, czyli kucharz kończy przygotowywać danie bezpośrednio przy naszym stoliku, nakładając je na talerze z garnka czy patelni.

W restauracji obowiązują zasady ustalone przez Adama Gesslera, zapisane na odwrocie karty menu. Wśród nich min.: używanie wyłącznie świeżych, ekologicznych i nie mrożonych produktów, nie stosowanie półproduktów (wszystko, łącznie z dżemem, konfiturami, pieczywem, majonezem, wędlinami przygotowują sami kucharze), brak kuchenki mikrofalowej w kuchni

W nowym, wiosennym menu znajdziemy m.in. zapiekaną kalarepę faszerowaną serem pleśniowym (18 zł), śledzia macerowanego w oleju lnianym (19 zł - przebój wśród zakąsek w tej restauracji), grillowane warzywa z oscypkiem (21 zł), szparagi w sosie holenderskim (21 zł), placki ziemniaczane z łososiem (24 zł), befsztyk tatarski (38 zł). Zupy: rosół (16 zł), żur śląski (17 zł), oberiba (17 zł). Dania główne: rolada śląska (38 zł), kurczak pieczony po polsku (38 zł), żeberka duszone w piwie (38 zł), sztuka mięs z kwiatkiem (39 zł), klasyczny kotlet schabowy (40 zł), grillowane kotleciki wołowe (40 zł), policzki wołowe (40 zł), eskalopki cielęce a la Toklas (59 zł), befsztyk z polędwicy (69 zł), kaczka pieczona z jabłkami (79 zł), ryba dnia (59 zł). Są jeszcze pierogi: ruskie (19 zł), ze szpinakiem (19 zł), z mięsem (19 zł). Z dań bezmięsnych: kopytka z sosem szpinakowym (22 zł), sałata wiosenna (22 zł), naleśniki z kozim serem i szpinakiem (29 zł), sałata z kozim serem (32 zł).


*Najpiękniejszy Rynek w woj. śląskim jest w... ZAGŁOSUJ i ZMIEŃ WYNIK
*Matura 2013: Pytania egzaminacyjne na 100 proc. ZOBACZ
*Nudyści już zawitali na plaże ZOBACZCIE, gdzie spotkacie naturystów w woj. śląskim
*Tak zdasz egzamin na prawo jazdy kat. A na motocykl ZDJĘCIA i WIDEO

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo