Czernidlak nie lubi wódki

    Czernidlak nie lubi wódki

    Jadwiga Jenczelewska

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Atest na świeże grzyby, które możemy kupić m.in. na targowiskach, ważny jest tylko przez 48 godzin

    Atest na świeże grzyby, które możemy kupić m.in. na targowiskach, ważny jest tylko przez 48 godzin ©Lucyna Nenow / Dziennik Zachodni

    Atest na sprzedawane świeże grzyby może wystawić klasyfikator, lecz na grzyby suszone i przetworzone - ten, kto jest grzyboznawcą
    Atest na świeże grzyby, które możemy kupić m.in. na targowiskach, ważny jest tylko przez 48 godzin

    Atest na świeże grzyby, które możemy kupić m.in. na targowiskach, ważny jest tylko przez 48 godzin ©Lucyna Nenow / Dziennik Zachodni

    Polacy uwielbiają grzybobranie, bo też mało które towarzyskie spotkanie może się u nas obejść bez marynowanych grzybków do kieliszka czegoś mocniejszego. No i w grudniu nie wyobrażamy sobie prawdziwej Wigilii bez zupy grzybowej lub pysznych pierogów z grzybami.

    Lecz nie każdy może lub chce osobiście szukać grzybów po lesie. Na szczęście sprzedawcy na prawie każdym targowisku lub bazarze oferują różne gatunki grzybów - w tym roku w rekordowych cenach z powodu trwającej suszy. Jest drogo, ale przed Bożym Narodzeniem ceny suszonych podgrzybków, kozaków, a zwłaszcza borowików będą jeszcze wyższe. Warto teraz zrobić odpowiednie zapasy.

    Dlatego w tegorocznym krótkim sezonie stoiska z grzybami cieszą się dużym zainteresowaniem klientów. - Powinniśmy wiedzieć, gdzie najlepiej kupować grzyby i na co zwracać uwagę - mówi Iwona Zapart, prezes katowickiego oddziału Federacji Konsumentów. - Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, mogą być sprzedawane tylko w placówkach handlowych lub na targowiskach - pod waru-nkiem uzyskania atestu grzy-boznawcy lub klasyfikatora grzybów. Należy pamiętać, że grzyby świeże i suszone mogą być dopuszczane do obrotu jedynie przez tych specjalistów, bo oni wydają odpowiedni atest zgodny ze wzorem określonym w ustawie. Dobrze też wiedzieć, że taki atest jest ważny tylko przez 48 godzin.

    Warto pamiętać, że:



    Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych, co powoduje, że są one ciężko strawne.

    Grzyby jadalne, ale przechowywane w foliowych torbach - zwłaszcza zbierane po deszczu - mogą też spowodować zatrucie pokarmowe, ponieważ rozwijają się w nich bakterie chorobotwórcze.

    Są grzyby, które nie tolerują alkoholu, np. po spożyciu czernidlaka pospolitego nie można pić alkoholu, bo mogą wystąpić działania niepożądane, m.in. zaczerwienienie twarzy, przyspieszone bicie serca, duszności. Objawy te zanikają po kilku godzinach, jednakże powtarzają się po ponownym wypiciu alkoholu przez kolejne 3 dni.

    Atest na grzyby świeże obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 st. C.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama