Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia: Kućmok, czyli wielki ziemniaczany placek

Tomasz Szymczyk
arc.
Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych potraw - oczywiście, jeśli chodzi o ich jedzenie, a nie przyrządzanie. Mam na myśli tę część ich przygotowania poświęconą na tarcie ziemniaków.

Czasem jednak warto poświęcić trochę czasu, by zjeść coś niecodziennego, ale bardzo smacznego. I nie mam tutaj na myśli zwykłych placków ziemniaczanych, ale ich większą wersję, czyli kućmoka. Jeżeli ta nazwa Wam nic nie mówi, śpieszę z wyjaśnieniem, że chodzi o wielki placek ziemniaczany, który nie jest smażony na patelni, ale pieczony w brytfannie w piekarniku.

Sposób przygotowania kućmoka niewiele różni się od przygotowania zwykłych placków ziemniaczanych, ale pamiętać należy o zwiększonych proporcjach wszystkich składników.

Składniki: 1-1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, przyprawy według gustu, opcjonalnie również kiełbasa i wędzony boczek .

Sposób przyrządzania: ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce. W tym czasie boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, a następnie wrzucamy je do naczynia ze startymi ziemniakami. Do tych produktów wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i ewentualnie przyprawy, a całość solimy i pieprzymy. Masa ziemniaczana w brytfannie powinna mieć grubość około 3-4 cm. Jej boki można wyłożyć plasterkami boczku. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 st. C piekarniku przez około 1,5 h. Podajemy na gorąco. Polecam popicie kućmoka szklanką zwykłego nieprzegotowanego mleka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!