Patriotyczne papryki faszerowane mięsem [PRZEPIS]

    Patriotyczne papryki faszerowane mięsem [PRZEPIS]

    Piotr Ciastek

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Szybki obiad z akcentem patriotycznym? To czerwone papryki faszerowane białym ryżem i mięsem. W wersji dla wegetarian można wykorzystać do stworzenia farszu kaszę jaglaną i pieczarki. Pomysł na ten smaczny i szybki obiad znalazłem na stronie allrecipes.pl (stąd też podaję przepis).
    Patriotyczne papryki faszerowane mięsem [PRZEPIS]

    ©arc.

    Składniki: Żeby zrobić danie dla czterech osób potrzebujemy: 1 woreczka ryżu, 2 łyżek oleju roślinnego, 1 drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, 30-40 dag mięsa mielonego, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, 4 czerwone papryki, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

    Sposób przyrządzania: Ugotować 1 woreczek ryżu zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka, dodać mięso mielone i podsmażać, aż przestanie być różowe i zacznie się przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.

    W misce wymieszać ryż z podsmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką i połową żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i je wydrążyć. Następnie napełnić farszem. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody. Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone. Wierzch dla kontrastu możemy posypać np. migdałami lub kozim serem.


    *Loteria paragonowa: Jak się zarejestrować? Kiedy losowanie nagród?
    *Jesteś Ślązakiem, Zagłębiakiem, czy czystym gorolem? ROZWIĄŻ QUIZ
    *Nowe restauracje w Katowicach zapraszają SPRAWDŹ ADRES I MENU
    *Tajemnice różańca. Jak odmawiać różaniec? Tłumaczy ks. Mirosław Tosza
    *Rolnik szuka żony ODCINEK 7 STRESZCZENIE Paulina odchodzi

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ...A kolor jego biało czerwony, bo na nim........

      Kucharz patriota - ale nie szowinista (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Jak ma być patriotycznie, to należy jeszcze dodać muchomora i kremówkę z Wadowic!
      A zapić białą wódką z czerwoną kartką!

      No ale ryż z Chin, no i ten pieprz niewiadomo skąd - to ma być...rozwiń całość

      Jak ma być patriotycznie, to należy jeszcze dodać muchomora i kremówkę z Wadowic!
      A zapić białą wódką z czerwoną kartką!

      No ale ryż z Chin, no i ten pieprz niewiadomo skąd - to ma być patriotycznie?
      Smacznego!

      zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama