Składniki: Żeby zrobić danie dla czterech osób potrzebujemy: 1 woreczka ryżu, 2 łyżek oleju roślinnego, 1 drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, 30-40 dag mięsa mielonego, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, 4 czerwone papryki, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przyrządzania: Ugotować 1 woreczek ryżu zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. W tym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka, dodać mięso mielone i podsmażać, aż przestanie być różowe i zacznie się przyrumieniać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
W misce wymieszać ryż z podsmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką i połową żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i je wydrążyć. Następnie napełnić farszem. Włożyć papryki do naczynia żaroodpornego i wlać na dno odrobinę wody. Piec przez około 30 minut. Jeśli papryki będą lekko pomarszczone - oznacza to, że są już upieczone. Wierzch dla kontrastu możemy posypać np. migdałami lub kozim serem.
*Loteria paragonowa: Jak się zarejestrować? Kiedy losowanie nagród?
*Jesteś Ślązakiem, Zagłębiakiem, czy czystym gorolem? ROZWIĄŻ QUIZ
*Nowe restauracje w Katowicach zapraszają SPRAWDŹ ADRES I MENU
*Tajemnice różańca. Jak odmawiać różaniec? Tłumaczy ks. Mirosław Tosza
*Rolnik szuka żony ODCINEK 7 STRESZCZENIE Paulina odchodzi
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?