Szarlotka: Przepis według sąsiadki
Trzeba rozprażyć 2 kg, dodać do nich łyżeczkę cynamonu, cukier waniliowy, garść rodzynek (najlepiej tych wypasionych, królewskich), garść pokrojonych drobno (ale bez przesady) orzechów włoskich oraz startą skórkę z 2 cytryn (trzeba je przedtem sparzyć).
Ciasto: zagnieść 3 szklanki mąki krupczatki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kostkę rozpuszczonego i ostudzonego masła roślinnego oraz ubite 2 żółtka z 25 dkg pudru.
Ciasto wykłada się na brytfaneczkę (ja wolę papier do pieczenia niż smarowanie jej czymkolwiek), wylewa jabłka i przykrywa pianą ubitą z jednego białka z cukrem pudrem.
Piecze się w temperaturze 170 stopni przez 40-50 minut. Pycha, zwłaszcza nawet na ciepło.
ZOBACZ INNE NASZE PRZEPISY:
* Ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
* Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO
ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Szarlotka: Przepis, który także warto wypróbować na to pyszne ciasto
3,5 szklanki przesianej mąki rozrabia się z rozpuszczoną i ostudzoną kostką margaryny, łyżeczką proszku do pieczenia, a potem wlewa się ubite 3 żółtka i jedno całe jajko ze szklanką cukru pudru.
W tym czasem trzeba rozprażyć 1,5 kg jabłek (z dodatkami jak wyżej lub tylko z cukrem i cynamonem).
Ciasto dzieli się na połówkę. Pół na blaszkę, potem jabłka, potem druga połówka. Piec jak wyżej, a na letnie sypnąć cukrem pudrem.
Szarlotka: Przepis na próżniaka
4 całe jajka ubić ze szklanką cukru, jednym cukrem waniliowym, łyżeczką cynamonu, kilkoma rozgniecionymi główkami goździków, łyżeczką sody i połową łyżeczki proszku do pieczenia. Wlewa się do tego 3/4 szklanki oliwy, wsypuje 2 szklanki przesianej mąki, a na koniec do wyrobionej masy wrzuca 5 dużych pokrojonych w kostkę (nie za małą) jabłek oraz rodzynki i pokrojone suszone morele (te już niekoniecznie). Piecze się w 170 stopniach przez 40-50 minut.
Szarlotka: Przepis na ciasto kruche
Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka masła, 2 żółtka, 2,3 łyżki gęstej śmietany, szczypta proszku do pieczenia, cukier waniliowy - torebka,
Farsz: 1 kg jabłek najlepiej kwaśnych, galaretka
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, na spód garnka nalać trochę wody, włożyć jabłka, udusić je i zesmażyć. Dodać galaretkę, wymieszać.
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażalnika, drugą rozwałkować na grubość 1/2 cm. i rozłożyć na blachę, tak aby oblepić także boki blachy. Na to wyłożyć jabłka, które trzeba przykryć ubitymi na pianę białkami z łyżką cukru. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce jarzynowej na jabłka z pianą, tak, aby były dokładnie przykryte.
Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45-50 minut. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem.
SZARLOTKA PRZEPISY WIDEO:
Przepis Pyszna szarlotka na kruchym maślanym cieście - wideo
Przepis Szarlotka na kruchym cieście - przepis wideo
Przepis szarlotka sypana - wideo
Przepis szarlotka z kruszonką - wideo
Przepis na szarlotkę - wideo
*WIELKI FINAŁ: Najpiękniejszy Rynek w woj. śląskim ZAGŁOSUJ i ZMIEŃ WYNIK
*MISS ŚLĄSKA I ZAGŁĘBIA 2013: TEGO NIE ZOBACZYCIE W TELEWIZJI
*Maluch z Allegro: Fabrycznie nowy Fiat 126 z 1979 r. i wielki skandal
*Dni Miast 2013 [PROGRAM IMPREZ]: Chorzów, Będzin, Ruda, Sosnowiec, Wodzisław i inne!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?