Menu Region

Przepis na szarlotkę. Zobacz, jak zrobić pyszną szarlotkę...

Przepis na szarlotkę. Zobacz, jak zrobić pyszną szarlotkę [PRZEPIS WIDEO]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

KS

1Komentarz Prześlij Drukuj
Przepis na szarlotkę: Co zrobić żeby szarlotka była pyszna? Przepis na szarlotkę nie jest wcale trudny do zrealizowania. Dzisiaj polecamy wam cztery sprawdzone sposoby na szarlotkę od naszych redakcyjnych koleżanek. Wybierzcie sami, który z przepisów na szarlotkę wypróbujecie. SZARLOTKA PRZEPIS - CZYTAJ WIĘCEJ
1/4
Przepis na szarlotkę. Zobacz, jak zrobić pyszną szarlotkę [PRZEPIS WIDEO]

Przepis na szarlotkę

(© arc.)

Szarlotka: Przepis według sąsiadki

Trzeba rozprażyć 2 kg, dodać do nich łyżeczkę cynamonu, cukier waniliowy, garść rodzynek (najlepiej tych wypasionych, królewskich), garść pokrojonych drobno (ale bez przesady) orzechów włoskich oraz startą skórkę z 2 cytryn (trzeba je przedtem sparzyć).

Ciasto: zagnieść 3 szklanki mąki krupczatki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kostkę rozpuszczonego i ostudzonego masła roślinnego oraz ubite 2 żółtka z 25 dkg pudru.


Ciasto wykłada się na brytfaneczkę (ja wolę papier do pieczenia niż smarowanie jej czymkolwiek), wylewa jabłka i przykrywa pianą ubitą z jednego białka z cukrem pudrem.

Piecze się w temperaturze 170 stopni przez 40-50 minut. Pycha, zwłaszcza nawet na ciepło.

ZOBACZ INNE NASZE PRZEPISY:
* Ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
* Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!

ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO


ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ


Szarlotka: Przepis, który także warto wypróbować na to pyszne ciasto

3,5 szklanki przesianej mąki rozrabia się z rozpuszczoną i ostudzoną kostką margaryny, łyżeczką proszku do pieczenia, a potem wlewa się ubite 3 żółtka i jedno całe jajko ze szklanką cukru pudru.

W tym czasem trzeba rozprażyć 1,5 kg jabłek (z dodatkami jak wyżej lub tylko z cukrem i cynamonem).

Ciasto dzieli się na połówkę. Pół na blaszkę, potem jabłka, potem druga połówka. Piec jak wyżej, a na letnie sypnąć cukrem pudrem.

Szarlotka: Przepis na próżniaka

4 całe jajka ubić ze szklanką cukru, jednym cukrem waniliowym, łyżeczką cynamonu, kilkoma rozgniecionymi główkami goździków, łyżeczką sody i połową łyżeczki proszku do pieczenia. Wlewa się do tego 3/4 szklanki oliwy, wsypuje 2 szklanki przesianej mąki, a na koniec do wyrobionej masy wrzuca 5 dużych pokrojonych w kostkę (nie za małą) jabłek oraz rodzynki i pokrojone suszone morele (te już niekoniecznie). Piecze się w 170 stopniach przez 40-50 minut.
1 »
Reklama
1

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Swallow

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Swallow (gość)  •

Ulubione ciasto :() Przy okazji zapraszam do polubienia mojej strony z przepisami. Szybkie, tanie, zdrowe i niebanalne: https://m.facebook.com/poprostugotuj?ref=stream&refid=17 Dziękuję ;)

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama