Menu Region

Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i...

Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i szybkie ciasto!

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Karol Gruszka

7Komentarzy Prześlij Drukuj
Pyszne czekoladowe ciasto na pewno poprawi wam humor. Kiedy za oknem szaruga i deszcz, ciasto z czekoladą stanowi idealny deser do kawy czy herbaty. Przepis na ciasto czekoladowe wcale nie jest trudny i nie wymaga od kucharza ogromnych zdolności. Proste w przygotowaniu i szybkie do przygotowania, a przy tym pyszne. Ciasto z czekoladą na pewno umili wam chwile swoim pysznym smakiem. Zobacz nasze trzy przepisy na szybkie ciasto czekoladowe.
1/3

Pyszne ciasto czekoladowe, proste i szybkie ciasto

(© Polskapresse)

Przepis na szybkie ciasto biszkoptowe przekładane czekoladowym musem

Przygotowanie tego ciasta czekoladowego nie jest trudne, nie wymaga też zbyt dużo pracy. Efekt jest zaskakujący, ciasto czekoladowe z tego przepisu to prawdziwy, smakowy raj. Do przygotowania ciasta z czekoladą potrzebujemy następujących składników:

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego

Mus:
150 g czekolady gorzkiej 60%
250 g śmietany 36%
białka z 2 jaj
20 g cukru

Syrop:
pół szklanki wody
100 g cukru
3 łyżeczki kawy
rum

Na początku musimy zrobić biszkopt.
W tym celu ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do tzw "białości". Następnie mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną, całość musimy przesiać. Następnym krokiem jest wsypanie mąki do ubitych jajek cały czas mieszając. Uzyskaną w ten sposób masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku o temperaturze 160 st. C przez około 40 minut.

Teraz musimy przygotować syrop. Gotujemy wodę z cukrem w proporcjach 1:1. W uzyskanej wodzie parzymy kawę i dodajemy rum, całość musimy wystudzić. Kolejny krok to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Następnie białko ubijamy z cukrem, musimy też ubić śmietanę. Teraz ciepłą czekoladę łączymy z częścią śmietany oraz białek.

Pozostałą śmietanę oraz białka należy połączyć i dodać do czekolady. Całość delikatnie mieszamy, a następnie składamy tort. Biszkopt, który już wystygł kroimy na trzy części. Jedną z nich wkładamy do ramki lub tortownicy. Nasączamy go syropem i nakładamy mus czekoladowy. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania biszkoptów i musu.

Wierzch zasmarować. Ciasto wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Kolejnym krokiem jest wykrojenie tortu z formy. Teraz wystarczy nasze ciasto przystroić. Możemy je posypać kakao, czekoladowymi wiórkami. Ciasto czekoladowe jest pyszne z truskawkami, malinami czy bitą śmietaną.

ZOBACZ INNE NASZE PRZEPISY:
Ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Przepis na pyszną szarlotkę, jak zrobić szarlotkę [PORADY WIDEO]

1 3 »
Reklama
7

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

pytanie

0 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

mon (gość)  •

dlaczego nie ma odpowiedzi do komentarzy i poprawy w przepisie.

odpowiedzi (0)

skomentuj

przestroga

+7 / -6

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

agata (gość)  •

przestrzegam wszystkich ktorzy myslicie zrobic o cos zwane "ciasto", wlasnie go zrobilam i zaluje niezmiernie, bo jest to jedno wielkie G.....lepiej nie robcie bo nic z tego dobrego nie wyszlo, i malo tego to mialo byc czekoladowe a jest totalnie biale, nie widac w nim czekolady nawet z lupa, skad moze wyjsc czekoladowe jezeli produkty biale.....

odpowiedzi (0)

skomentuj

czegoś brak

+12 / -4

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

joanna (gość)  •

nie bardzo rozumiem twój przepis, to podobno ciasto czekoladowe a w biszkopcie są same białe produkty, bez kakao? o co chodzi. czy to tylko ten mus ma być z czekolady . zdjęcia pokazuje ciemne ciasto ?!

odpowiedzi (0)

skomentuj

ale jaja

+13 / -14

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kkkka (gość)  •

aleluja

odpowiedzi (0)

skomentuj

hm

+24 / -26

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kucharka (gość)  •

wpisalam 'prosty przepis na ciasto czekoladowe' a tutaj wyskoczylo mi matematyka dla zaawansowanych brawo za poezje w opisie przyrzadzania ciasta pewnie bym siedziala z tydzien zeby rozszyfrowac ten caly esej

odpowiedzi (0)

skomentuj

jajka

+37 / -33

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Murillo (gość)  •

czy ubijajac jajka z cukrem na biszkopt nalezy najpierw oddzielic białka od żółtek ?

skomentuj

taaak

+29 / -31

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

miła (gość)  •

taaaak! inaczej sie nie ubiją..

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama