Przepis na szybkie ciasto biszkoptowe przekładane czekoladowym musem
Przygotowanie tego ciasta czekoladowego nie jest trudne, nie wymaga też zbyt dużo pracy. Efekt jest zaskakujący, ciasto czekoladowe z tego przepisu to prawdziwy, smakowy raj. Do przygotowania ciasta z czekoladą potrzebujemy następujących składników:
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
Mus:
150 g czekolady gorzkiej 60%
250 g śmietany 36%
białka z 2 jaj
20 g cukru
Syrop:
pół szklanki wody
100 g cukru
3 łyżeczki kawy
rum
Na początku musimy zrobić biszkopt. W tym celu ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do tzw "białości". Następnie mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną, całość musimy przesiać. Następnym krokiem jest wsypanie mąki do ubitych jajek cały czas mieszając. Uzyskaną w ten sposób masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku o temperaturze 160 st. C przez około 40 minut.
Teraz musimy przygotować syrop. Gotujemy wodę z cukrem w proporcjach 1:1. W uzyskanej wodzie parzymy kawę i dodajemy rum, całość musimy wystudzić. Kolejny krok to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Następnie białko ubijamy z cukrem, musimy też ubić śmietanę. Teraz ciepłą czekoladę łączymy z częścią śmietany oraz białek.
Pozostałą śmietanę oraz białka należy połączyć i dodać do czekolady. Całość delikatnie mieszamy, a następnie składamy tort. Biszkopt, który już wystygł kroimy na trzy części. Jedną z nich wkładamy do ramki lub tortownicy. Nasączamy go syropem i nakładamy mus czekoladowy. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania biszkoptów i musu.
Wierzch zasmarować. Ciasto wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Kolejnym krokiem jest wykrojenie tortu z formy. Teraz wystarczy nasze ciasto przystroić. Możemy je posypać kakao, czekoladowymi wiórkami. Ciasto czekoladowe jest pyszne z truskawkami, malinami czy bitą śmietaną.
ZOBACZ INNE NASZE PRZEPISY:
Ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Przepis na pyszną szarlotkę, jak zrobić szarlotkę [PORADY WIDEO]
Przepis na proste ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe wcale nie musi być trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę czasu i chęci, aby upiec naprawdę pyszne ciasto. Do kolejnego przepisu na ciasto czekoladowe potrzebujemy następujących składników.
Składniki
175 g miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 roztrzepane jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od włożenia masła, cukru oraz esencji waniliowej do miski. Następnie wszystko ucieramy do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Kolejny krok to dodanie to masy jajka. Teraz musimy przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao.
Na zmianę dodajemy mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucieramy. Ciasto które otrzymaliśmy wlewamy do blachy o boku mniej więcej 20 cm. Pamiętajmy aby przed wylaniem blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe pieczmy około 50 minut, sprawdzajmy jednak patyczkiem jego stan.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto na blaszce jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do wystudzenia np. na druciany stojak. Ciasto możemy ozdobić bitą śmietaną lub jakimiś owocami.
ZOBACZ INNE NASZE PRZEPISY:
Ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
Przepis na pyszną szarlotkę, jak zrobić szarlotkę [PORADY WIDEO]
Przepis na ciasto czekoladowe z ciemnym piwem
Następny przepis na ciasto czekoladowe, to sposób na szybkie ciasto, a w dodatku pyszne. Do przygotowania tego ciasta będziemy potrzebować ciemnego piwa, które nada mu niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Gwarantowany niezwykły i pyszny smak, dla wszystkich którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Do przygotowania ciasta czekoladowego z ciemnym piwem potrzebujemy następujących składników.
Składniki
1 szklanka ciemnego piwa stout
230 g masła
3/4 szklanki kakao
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12-18%
Polewa: 170 g czekolady deserowej (posiekanej)
6 łyżek śmietanki 36%
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na początku nastawiamy piekarnik do 175°C. Dokładnie natłuszczamy formę z kominkiem. Kolejny etap przygotowań to podgrzanie w garnuszku piwa z masłem, do tego dodajemy kakao do momentu aż masa stanie się gładka. Całość studzimy. Kolejnym krokiem jest mieszanie mąki, cukru, wody i soli. W osobnej misce miksujemy jajka ze śmietaną.
Całość ze sobą łączymy, czyli masę czekoladowo-piwną z masą jajeczną. Wsypujemy mieszankę mączną i ubijamy. Teraz musimy wlać ciasto do foremki i piec około 35 minut, pamiętajmy o sprawdzeniu ciasta patyczkiem. Ciasto czekoladowe studzimy. Teraz nadchodzi czas na zrobienie polewy do ciasta. Rozpuszczamy na parzę czekoladę, śmietankę, kawę i polewamy ostygnięte ciasto.
ZOBACZ INNE NASZE PRZEPISY:
Ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
Przepis na pyszną szarlotkę, jak zrobić szarlotkę [PORADY WIDEO]
*Operacja przeszczepu twarzy: Poznaj pacjenta i autorów sukcesu [ZDJĘCIA + OPINIE + KOMENTARZE]
*MISS ŚLĄSKA I ZAGŁĘBIA 2013: TEGO NIE ZOBACZYCIE W TELEWIZJI
*Maluch z Allegro: Fabrycznie nowy Fiat 126 z 1979 r. i wielki skandal
*Dni Miast 2013 [PROGRAM IMPREZ]: Chorzów, Będzin, Ruda, Sosnowiec, Wodzisław i inne!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?