Festiwal Birofilia 2013 w Żywcu: Jak zostać piwowarem

    Festiwal Birofilia 2013 w Żywcu: Jak zostać piwowarem

    Joanna Opyd

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Festiwal Birofilia 2013 Żywiec (14-15 czerwca). Jeśli kochasz piwo tak, jak oni, chcesz zostać piwowarem i zastanawiasz się jak to zrobić, tutaj znajdziesz odpowiedź. Odpowiada Michał Grossmann, I miejsce w kat. Piw Rzemieślniczych.
    Michał Grossmann, zdobywca I miejsca w konkursie piw rzemieślniczych na Festiwal Birofliia 2011

    Michał Grossmann, zdobywca I miejsca w konkursie piw rzemieślniczych na Festiwal Birofliia 2011 ©Joanna Opyd

    Festiwal Birofilia 2013 Żywiec:

    ZOBACZ KONIECZNIE:
    FESTIWAL BIROFILIA 2013 - ZAPOWIEDŹ WIDEO


    Jak zostać piwowarem?
    Na początku lat 90. w Tychach była szkoła o specjalizacji piwowarskiej, ale w wyniku zmiany ustroju i rozwoju dużych przedsiębiorstw, małe browary zostały wchłonięte. Szkołę zamknięto z powodu niskiego zapotrzebowania na absolwentów. Aktualnie można znaleźć poboczne kierunki na studiach takich jak technologia żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu czy też biotechnologia na Politechnice Śląskiej, są to jednak niewielkie dodatki do całego cyklu edukacyjnego.

    Domowy piwowar
    - Spróbowałem kiedyś piwa pszenicznego i bardzo mi zasmakowało, a to był okres, kiedy nie było ono ogólnodostępne, więc zacząłem radzić sobie w domu - mówi Michał Grossmann, zdobywca pierwszego miejsca w Konkursie Piw Rzemieślniczych na Festiwalu Birofilia 2011.

    ZOBACZ KONIECZNIE:
    * FESTIWAL BIROFILIA 2012 - TAK BYŁO [WIDEO]
    * FESTIWAL BIROFILIA 2011 - TAK BYŁO [WIDEO]


    Przede wszystkim trzeba lubić piwo, ale to sympatia na innym poziomie. Nie chodzi bowiem o sam kontakt z nim, ale o tworzenie i serce do tego.

    Jak zrobić piwo
    Potrzebny jest duży garnek, wiadro, cukromierz i butelki, bo napój musi się nagazować podczas leżakowania. Prócz tego woda, słód, chmiel i drożdże. Chmiel jest wbrew ogólnej opinii tylko przyprawą, używaną w minimalnych ilościach dla goryczki i aromatu. Dawniej był również środkiem konserwującym. Decydującą rolę odgrywa słód, jest bazą do każdego piwa, od niego zależy smak, kolor i moc, która jest zależna tylko od jego ilości. Słód to skiełkowane, wysuszone ziarna jęczmienia, pszenicy lub żyta. Drożdże dodaje się w zależności od stylu piwa, jaki jest przygotowywany. Istnieje ogólny podział na drożdże do dolnej i górnej fermentacji.

    Profesjonalny piwowar
    Każdy szuka nowych smaków. Większość piwowarów, którzy zaistnieli na rynku ma doświadczenie w warzeniu w domu. Teraz pojawia się coraz więcej browarów restauracyjnych i jeśli tworzy się dobre piwo w domu, jest spora szansa, na zatrudnienie. Z uwagi na to, że stricte piwowarskich kursów nie ma, inwestorzy szukają do swoich browarów piwowarów domowych na imprezach takich jak Festiwal Birofilia.



    *Operacja przeszczepu twarzy: Poznaj pacjenta i autorów sukcesu [ZDJĘCIA + OPINIE + KOMENTARZE]
    *MISS ŚLĄSKA I ZAGŁĘBIA 2013: TEGO NIE ZOBACZYCIE W TELEWIZJI
    *Maluch z Allegro: Fabrycznie nowy Fiat 126 z 1979 r. i wielki skandal
    *Dni Miast 2013 [PROGRAM IMPREZ]: Chorzów, Będzin, Ruda, Sosnowiec, Wodzisław i inne!
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama