Śląskie Smaki 2013: Kucharze w Bielsku-Białej pokazali na co...

    Śląskie Smaki 2013: Kucharze w Bielsku-Białej pokazali na co ich stać! [ZDJĘCIA]

    Anna Bodzek

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Śląskie Smaki 2013: Kucharze w Bielsku-Białej pokazali na co ich stać! [ZDJĘCIA]
    1/50
    przejdź do galerii
    To było wielkie kulinarne wydarzenie. Za nami ósmy już Festiwal "Śląskie Smaki" pod patronatem Dziennika Zachodniego. Miłośnicy gotowania zgromadzili się dziś przed bielskim ratuszem. Już wiemy, kto otrzymał Złotego Durszlaka i tytuł Eksperta Śląskich Smaków.
    Długo zastanawiali się co przygotować i czym zaskoczyć. W kulinarnym konkursie rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych, gotujący amatorzy i profesjonalni kucharze. W sumie 22 drużyny.

    - Możemy sprawdzić swoje możliwości - mówiła przed konkursem Joanna Handzel, uczennica bielskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych. Razem z koleżanką przygotowały zupę chlebową, żeberka z miodem, ziemniaki faszerowane boczkiem, buraki w papierze ryżowym i zakąskę - kiełbasę mięsno - rybną w sosie porzeczkowym. Udało im się przekonać jurorów. Zdobyły pierwsze miejsce w kategorii uczniów szkół gastronomicznych.

    - Macie w Bielsku-Białej bardzo dobre zupy np. z pokrzyw - oceniała Hanna Szymanderska, jedna z osób zasiadających w jury festiwalu. - Może ktoś zaskoczy mnie właśnie jakąś zupą - mówiła. Podkreślała, jak trudno jest wybrać najlepsze danie spośród tylu ciekawych propozycji.

    W kategorii amatorów najlepszy okazał się "Team Rodzinny" z Czarkowa, a wśród profesjonalistów wygrała Restauracja "Stara Piekarnia" z Pszczyny.

    Uczestnicy imprezy mieli okazję obejrzeć pokaz kulinarny gwiazdy TVP3 Remigiusza Rączki.

    Atrakcją były również koncerty, zabawy dla dzieci i Jarmark Dań Regionalnych. Zgromadzeni przed bielskim Ratuszem mogli spróbować dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". - Zapraszamy na zupę z kwaków - zachęcał Kamil Jaworski z bielskiej Karczmy "Rogata". - Było to bardzo popularne warzywo przed wojną, przygotowuje się je podobnie, jak ziemniaki - tłumaczył nam kucharz.

    Jak podkreśla Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, organizatora imprezy, festiwal ma charakter rodzinnego pikniku i pokazuje różnorodność kuchni naszego województwa. Gościł już m.in. w Pszczynie, Chorzowie i Gliwicach.
    Dziewiąty Festiwal "Śląskie Smaki" już w przyszłym roku.



    *Operacja przeszczepu twarzy: Poznaj pacjenta i autorów sukcesu [ZDJĘCIA + OPINIE + KOMENTARZE]
    *MISS ŚLĄSKA I ZAGŁĘBIA 2013: TEGO NIE ZOBACZYCIE W TELEWIZJI
    *Maluch z Allegro: Fabrycznie nowy Fiat 126 z 1979 r. i wielki skandal
    *Dni Miast 2013 [PROGRAM IMPREZ]: Chorzów, Będzin, Ruda, Sosnowiec, Wodzisław i inne!
    Gry online - Gry flash nie tylko bawią ale i uczą [GRY ONLINE]
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (5)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      To Bielsko Biała leży na Śląsku ?

      Polak wesoły (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 84 / 75

      uuhahahaha ! ale numer !


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      To Bielsko Biała leży na Śląsku ?

      Stały 59 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 62 / 66

      Od zawsze gorolski cymbole!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      To Bielsko Biała leży na Śląsku ?

      Stały 59 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 74 / 54

      Od zawsze gorolski cymbole!


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      nie 'od zawsze' i nie cała

      BB (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 42 / 63

      pojęcie Śląska i granic ewoluowało i nie ma czegoś takiego jak 'od zawsze', co więcej Bielsko-Biała to miasto historycznego pogranicza małopolsko-śląskiego, dawne Bielsko było częścią Śląska...rozwiń całość

      pojęcie Śląska i granic ewoluowało i nie ma czegoś takiego jak 'od zawsze', co więcej Bielsko-Biała to miasto historycznego pogranicza małopolsko-śląskiego, dawne Bielsko było częścią Śląska Cieszyńskiego a dawna Biała, częścią Małopolski. Po zmianach po IIwś i połączeniu obu miast oraz kilkukrotnym wzroście ludnościowym i terytorialnym miasto w swojej historycznej i dawnej administracyjnie śląskiej części, etnicznie niemieckiej, nie przyjęło śląskiego charakteru. Nowi mieszkańcy którzy napłynęli z małopolskich gmin oraz w wyniku migracji powojennych wytworzyli nową tożsamość miasta, czerpiącą głównie z tradycji beskidzkich i małopolskich. Obecnie Bielsko-Biała poza administracyjną przynależnością i historią nie może być przypisywana do Śląska bez równoważnego przypisywania z Małopolską. 'Podbeskidzie' wydaje się trafnym określeniem dla tego miejsca na ziemi : )zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Loscypki w roladzie i barszczyk ze swinskimi uszkami oraz zurek z marchewkom hazokowom.

      Judasz lod gorolskiego nasienio (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 82 / 75

      To nowa kreacja znanej katowickiej restauracji stylilizujacej potrawy slaskie w gorolskim wydaniu.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama