Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa: przyjaciółka dobrej kondycji i figury

Ewa Mielniczuk
Nieprawdą jest, że zupy tuczą. Ten mit już dawno - na szczęście - trafił do lamusa. Bo zupy to samo zdrowie! Działają też odchudzająco pod warunkiem, że nie dodacie do nich gęstej i tłustej śmietany, zasmażki na boczku, mąki, albo grzanek smażonych na oleju. Ale wtedy za nadwagę odpowiada nie zupa, tylko tuczące dodatki.

A dlaczego zupa jest zdrowa? Bo jest źródłem wszystkich niezbędnych składników, które są również naszymi sprzymierzeńcami podczas diety odchudzającej. Dzięki warzywom zawiera błonnik, brązowy ryż, makaron czy ziemniaki gwarantują zdrowe węglowodany (w czasie odchudzania lepiej zrezygnować z dużej ilości makaronu i ziemniaków), a białko to chude mięso, czyli kurczak, indyk, wołowina, jak również jogurt oraz chude mleko. Takie składniki powinny się w zupie znaleźć. Zupę nie bez przyczyny jemy przed obiadem - zjedzona jako pierwsze danie sprawia, że jesteśmy częściowo najedzeni. Na drugie danie zjemy więc mniej. Zupa to także źródło witamin i minerałów zawartych w warzywach. Wiemy, że każdego dnia powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców, jednak w praktyce często trudno o taki wynik. Będzie łatwiej, jeśli postawimy na zupy.

Talerz gorącego płynu rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy. To sposób na uniknięcie sezonowych infekcji. Ważne, aby zimą uzupełnić zupy takimi składnikami, jak: czosnek, cebula, imbir, chili, tymianek, cynamon. Naturalnie wzmacniają odporność organizmu, a przy tym skutecznie nas rozgrzewają.

Wypróbuj ten przepis

To przepis na odchudzająco- oczyszczającą zupę. Ma 620 kcal. Jeśli podzielimy ją na 6 porcji, to każda będzie miała ok. 100 kcal, ale wystarczą też mniejsze porcje, bo zupa jest sycąca.

Składniki: filet z kurczaka - 200 g, mała cukinia - 300 g, papryka czerwona - 200 g, fasolka szparagowa (może być z puszki) - 200 g, pół brokułu - 250 g, 1 marchewka - 100 g, 1 pietruszka - 100 g, 4 ząbki czosnku, kawałek imbiru, łyżka oliwy - 15 g, po pół łyżeczki oregano, bazylii, soli morskiej oraz pieprz.

Przygotowanie: Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Kurczaka pokrój na małe kawałki, paprykę i cukinię w kostkę. Podsmaż na łyżce oliwy kurczaka, warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir . Podduś całość i przypraw zupę. Zalej wrzątkiem, dodaj fasolkę i brokuł. Gotuj ok. 20 minut.


*Studniówki 2016 Szalona zabawa maturzystów. Zobaczcie, co się dzieje ZDJĘCIA + WIDEO
*Abonament RTV na 2016: Ile kosztuje, kto nie musi płacić SPRAWDŹ
*Horoskop 2016 dla wszystkich znaków Zodiaku? Dowiedz się, co Cię czeka
*Jesteś Ślązakiem, czy Zagłębiakiem? Rozwiąż quiz
*1000 zł na dziecko: JAK DOSTAĆ BECIKOWE? ZOBACZ KROK PO KROKU

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!