Zupa: przyjaciółka dobrej kondycji i figury

    Zupa: przyjaciółka dobrej kondycji i figury

    Ewa Mielniczuk

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Zupa: przyjaciółka dobrej kondycji i figury
    Nieprawdą jest, że zupy tuczą. Ten mit już dawno - na szczęście - trafił do lamusa. Bo zupy to samo zdrowie! Działają też odchudzająco pod warunkiem, że nie dodacie do nich gęstej i tłustej śmietany, zasmażki na boczku, mąki, albo grzanek smażonych na oleju. Ale wtedy za nadwagę odpowiada nie zupa, tylko tuczące dodatki.
    Zupa: przyjaciółka dobrej kondycji i figury
    A dlaczego zupa jest zdrowa? Bo jest źródłem wszystkich niezbędnych składników, które są również naszymi sprzymierzeńcami podczas diety odchudzającej. Dzięki warzywom zawiera błonnik, brązowy ryż, makaron czy ziemniaki gwarantują zdrowe węglowodany (w czasie odchudzania lepiej zrezygnować z dużej ilości makaronu i ziemniaków), a białko to chude mięso, czyli kurczak, indyk, wołowina, jak również jogurt oraz chude mleko.
    Takie składniki powinny się w zupie znaleźć. Zupę nie bez przyczyny jemy przed obiadem - zjedzona jako pierwsze danie sprawia, że jesteśmy częściowo najedzeni. Na drugie danie zjemy więc mniej. Zupa to także źródło witamin i minerałów zawartych w warzywach. Wiemy, że każdego dnia powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców, jednak w praktyce często trudno o taki wynik. Będzie łatwiej, jeśli postawimy na zupy.

    Talerz gorącego płynu rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy. To sposób na uniknięcie sezonowych infekcji. Ważne, aby zimą uzupełnić zupy takimi składnikami, jak: czosnek, cebula, imbir, chili, tymianek, cynamon. Naturalnie wzmacniają odporność organizmu, a przy tym skutecznie nas rozgrzewają.

    Wypróbuj ten przepis

    To przepis na odchudzająco- oczyszczającą zupę. Ma 620 kcal. Jeśli podzielimy ją na 6 porcji, to każda będzie miała ok. 100 kcal, ale wystarczą też mniejsze porcje, bo zupa jest sycąca.

    Składniki: filet z kurczaka - 200 g, mała cukinia - 300 g, papryka czerwona - 200 g, fasolka szparagowa (może być z puszki) - 200 g, pół brokułu - 250 g, 1 marchewka - 100 g, 1 pietruszka - 100 g, 4 ząbki czosnku, kawałek imbiru, łyżka oliwy - 15 g, po pół łyżeczki oregano, bazylii, soli morskiej oraz pieprz.

    Przygotowanie: Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Kurczaka pokrój na małe kawałki, paprykę i cukinię w kostkę. Podsmaż na łyżce oliwy kurczaka, warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir . Podduś całość i przypraw zupę. Zalej wrzątkiem, dodaj fasolkę i brokuł. Gotuj ok. 20 minut.


    *Studniówki 2016 Szalona zabawa maturzystów. Zobaczcie, co się dzieje ZDJĘCIA + WIDEO
    *Abonament RTV na 2016: Ile kosztuje, kto nie musi płacić SPRAWDŹ
    *Horoskop 2016 dla wszystkich znaków Zodiaku? Dowiedz się, co Cię czeka
    *Jesteś Ślązakiem, czy Zagłębiakiem? Rozwiąż quiz
    *1000 zł na dziecko: JAK DOSTAĆ BECIKOWE? ZOBACZ KROK PO KROKU

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      DZ poleca

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      DZIEWCZYNA LATA 2017 | Głosujemy!

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Dopasuj słowa do opisów i sprawdź, czy znasz język śląski

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Światło i kolor w pokojach dziecięcych

      Gry On Line - Zagraj Reklama