Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2016. Co to jest tłusty czwartek i dlaczego jemy wtedy pączki i faworki [4.02.2016]

DRAPA
W 2016 roku tzw. tłusty czwartek przypada na 4 lutego. Tego dnia możemy pozwolić sobie na objadanie się pączkami i innymi smakołykami. Tłusty czwartek jest związany ze Świętami Wielkanocnymi.

Jaki jest związek wielkiego święta obżarstwa z Wielkanocą? Tłusty czwartek to dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i jednocześnie zapowiada Wielki Post.

Tłusty czwartek to po prostu moment, w którym możemy objadać się dowoli. To ostatni dzwonek na różnego rodzaju pyszności przed postem.

Nie żałujcie sobie zatem najbardziej kalorycznych przysmaków. Oczywiście sztandarowym kulinarnym rarytasem jest pączek, którego każdy z nas kojarzy z tym wyjątkowym dniem.

Już teraz możemy liczyć na to, że w cukierniach dostępne będą pączki z marmoladą, czekoladą czy też z adwokatem. Z lukrem i z cukrem pudrem.

Co ciekawe, wcześniej były one przygotowywane nie na słodko, a na ostro - faszerowano je bowiem boczkiem i mięsem. Słodkie pączki na naszych stołach pojawiły się dopiero w XVI wieku. Obecnie, tego dnia na talerzach nie brakuje również m.in. faworków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tłusty czwartek 2016. Co to jest tłusty czwartek i dlaczego jemy wtedy pączki i faworki [4.02.2016] - Dziennik Zachodni