Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mrożona herbata PRZEPIS: Prosty i szybki PRZEPIS NA MROŻONĄ HERBATĘ [WIDEO]

Karol Gruszka
arc
Mrożona herbata jest idealnym sposobem na ochłodzenie w czasie lata. W zależności od naszego gustu i smaku możemy mrożoną herbatę przygotować z różnych rodzajów herbaty, począwszy przez herbatę czarną, zieloną sięgając aż po rooibos.

Mrożona herbata przepis: Ice Tea z czarnej herbaty

Do przygotowania ice tea z czarnej herbaty potrzebujemy odpowiedni rodzaj herbaty. Warto w celu uzyskania naprawdę dobrego i intensywnego smaku użyć herbaty sypanej, a nie ekspresowej w torebkach. Herbata sypana pozwoli nam cieszyć się prawdziwym smakiem herbaty.

CZYTAJ TAKŻE:
KAWA MROŻONA - PRZEPIS NA PYSZNY NAPÓJ NA UPAŁ

Do przygotowania ice tea z czarnej herbaty powinniśmy wybrać herbatę dosyć mocną, może to być herbata gorszej jakości, pochodząca z niższych partii krzewu herbacianego. Takie rodzaje herbat jak Celon OP albo Assam sprawdzą się doskonale. Na początku powinniśmy zaparzyć herbatę w proporcjach 1 łyżeczka na jeden kubek.

Jeżeli parzymy herbatę w czajniku lub dzbanku dodajmy jedną łyżeczką więcej. Herbatę parzymy w temperaturze 96C przez około 3 do 5 minut. Po zaparzeniu wyciągamy herbatę i czekamy aż herbata ostygnie, dopiero wtedy wkładamy herbatę do lodówki i czekam aż się schłodzi.

Jeżeli herbata już się schłodziła, to jest już prawie gotowa do podania. Do kubka lub do czajnika możemy wlać odrobinę syropu pomarańczowego, kubek zalewamy naszą zmrożoną herbatą, dodajemy cytrynę, mandarynkę lub jakiś inny cytrusowy owoc. Na koniec kilka kostek lodu i nasza mrożona herbata jest gotowa.

Tereré, czyli Yerba Mate na zimno

Tereré to nazwa napoju, popularnego we wschodniej Argentynie, Brazylii oraz Paragwaju. Tereré to Yerba Mate przyrządzona na zimno z dodatkiem lodu. Mate na początku zalewamy wodą, w temperaturze około 80C. Zalanie gorącą wodą ma na celu otwarcie mate, pozwoli to wypuścić jej smak.

Tak zalaną Yerbe wypijamy, dopiero do następnych zalań używamy lodowatej wody. Możemy dodać kilku kropel cytryny lub soku. Tereré w krajach Ameryki Południowej pite jest z guampa, naczynia wykonanego z bydlęcego rogu lub bydlęcego kopyta. Zdarza się również, że wykonane jest z drewna, tzw. palo santo. Jeżeli jednak nie mamy dostępu do takiego naczynia możemy użyć zwykłego matero do picia Yerby.

Zielona herbata na zimno

Zielona herbata bardzo dobrze wychładza organizm, dlatego świetnym pomysłem jest przygotowanie na jej bazie mrożonej herbaty. Do przyrządzenia ice tea z zielonej herbaty używamy suszu tak samo jak w przypadku mrożonej, czarnej herbaty. W przypadku zielonej herbaty nie musimy zalewać jej wrzątkiem jak w przypadku herbaty czarnej.

Herbatę zieloną zalewamy zimną wodą, czyli parzymy metodą tzw. zimnego parzenia. Warto jednak pamiętać, żeby użyć więcej suszu niż w przypadku parzenia na ciepło. Na jeden kubek używamy dwie łyżeczki zielonej herbaty. Herbatę zalaną zimną wodą odstawiamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin do lodówki. Po takim czasie zielona herbata powinna puścić esencję i oddać swój smak. Na koniec wszystko wystarczy doprawić. Do szklanki wlewamy odrobinę syropu limonkowego, dodajemy kostki lodu i cytrynę, zalewamy mrożoną zieloną herbatą i gotowe.

Rooibos

Rooibos to czerwonokrzew uprawiany m.in w RPA. Jego liście po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na bardzo drobne kawałki, otrzymany z niego napar nazywany jest najczęściej roobios tea lub redbush tea. Rooibos nie jest gorzki, posiada miodowy smak, nie zawiera kofeiny, dlatego można spokojnie go pić przed snem.

Herbata mrożona z rooibosa jest bardzo prosta w przygotowaniu, rooibos dzięki swoim właściwościom bardzo dobrze nawadnia organizm, dlatego jego picie jest szczególnie zalecane w lecie. Rooibosa na zimno przyrządzamy na początku poprzez zalanie go wrzątkiem. Rooibosa powinniśmy parzyć około 3 do 5 minut.

Rooibos jednak nie prze parzy się jak normalna herbata, dlatego możemy parzyć go dłużej. Po zaparzeniu napar schładzamy. Rooibos bardzo dobrze komponuje się z cytrusami, można również dodać syrop malinowy, na koniec dodajemy kostki lodu i zalewamy naparem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo