Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami

Karol Gruszka
Ciasto z jagodami to idealny pomysł na zrobienia ciasta w czasie lata. Pyszne w smaku i proste w przygotowaniu. Do tego niepowtarzalny smak jagód i wynik może być tylko jeden, pyszne ciasto. Ciasta z jagodami możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ciasto z jagodami na kruchym cieście z kruszonka albo na cieście biszkoptowym, w zależności od tego co lubicie na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Ciasto z jagodami z kruszonką, na kruchym cieście

Ciasta z jagodami możemy przygotować na wiele, różnych sposobów. Jednym z nich jest zrobienie ciasta z jagodami na kruchym cieście z kruszonką. Tradycyjny przepis na pewno przywoła w was wspomnienia z dzieciństwa i da wam dużo radości przy okazji ciesząc was swoim wspaniałym smakiem.

Ciasto z jagodami to idealny pomysł na zrobienia ciasta w czasie lata. Pyszne w smaku i proste w przygotowaniu. Do tego niepowtarzalny smak jagód i wynik może być tylko jeden, pyszne ciasto. Ciasta z jagodami możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ciasto z jagodami na kruchym cieście z kruszonka albo na cieście biszkoptowym, w zależności od tego co lubicie na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Na początku musimy utrzeć jajka z cukrem. Kolejnym krokiem jest roztarcie drożdży i wymieszanie z 1 szklanką mleka, 1 łyżką cukru i posypać to 1 łyżką mąki. Teraz musimy poczekać aż nasze drożdże urosną. W międzyczasie rozpuszczamy masło oraz przesiewamy mąkę. Dodajemy utarte jajka, drożdże, mleko i wszystko wyrabiamy ręką.

Następnym krokiem jest dodanie roztopionego masła, ważne aby było ostudzone. Dodajemy również zapach waniliowy, otartą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Teraz zajmiemy się kruszonką, jej składniki wystarczy rozetrzeć palcami.Ciasto jeżeli już dostatecznie urosło rozkładamy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej blaszce. Czekamy aż trochę urośnie, na koniec na cieście rozkładamy jagody, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną i posypujemy kruszonką.

Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika do temp 180ºC, ciasto z jagodami pieczemy około 30-40 minut.

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 4 jajka
  • 1, 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 masło
  • zapach - waniliowy, migdałowy
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • skórka z cytryny

Nadzienie jagodowe:

  • 3/4 litra jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 1/2 margaryny Kasia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • zapach migdałowy

Ciasto z jagodami i bezą

Ciasta z jagodami możemy przygotować też w wykonaniu odmiennym niż na cieście drożdżowym. Bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie jagód jest zrobienia ciasta z jagodami i bezą. Jeżeli lubicie dużo słodyczy to ten smak na pewno przypadnie wam do gustu.

Na początku naszych przygotowań musimy mąkę, proszek do pieczenie, cukier, żółtka i masło energicznie zagnieść. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na około półgodziny do lodówki. Teraz formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Teraz na naszą formę wykładamy wcześniej schłodzone ciasto i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, do temperatury 180ºC.

Ciasto w piekarniku możemy więc zając się jagodami, dokładnie je myjemy i oczyszczamy. Jagody mieszamy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Kolejny krok to ubicie piany z białek , na koniec dodajemy cukier i ubijamy.

Ciasto po około 10 minutach wyciągamy z piekarnika, do środka wykładamy jagody i przykrywamy pianą z ubitych białek. Teraz wszystko pieczemy przez około 30 minut. Po około 15 minutach zobaczmy jak wygląda ciasto, jeżeli góra będzie wyglądała już dobrze, możemy wyłączyć grzanie z góry i piec tylko spód.

Składniki:

Ciasto:

  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 30 dag jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Beza:

  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru

*Artur Hajzer nie żyje. Tragedia na Gasherbrum ZDJĘCIA
*Superbudowa 2013. Wybieramy najlepszą inwestycję woj. śląskiego ZAGŁOSUJ
*Marsz Autonomii 13 lipca 2013: PROGRAM, LISTA OBECNOŚCI
*Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!