Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wakacyjny przepis. Dziś zapiekanka z cukinii

MAO
Dziś proponuję zapiekankę, która może być daniem obiadowym lub kolacją, gdy wpadną niespodziewani goście. Do przygotowania zapiekanki dla 4 osób potrzebujemy: 4 nieduże cukinie, 4 woreczki ryżu, 6-7 pomidorów, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 25 dag sera żółtego, sól, pieprz i olej do smażenia.

Cukinie obieramy ze skórki. Kroimy na plastry grubości centymetra. Jeśli cukinia ma duże pestki, to je wydłubujemy. Talarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Doprawiamy solą, aby zmiękła, i pieprzem. Smażymy do miękkości z obu stron - najlepiej pod przykryciem. Ryż wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, czyli ok. 18-20 minut. Czosnek obieramy i rozgniatamy ze szczyptą soli. Umytą natkę pietruszki siekamy i mieszamy z czosnkiem. Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki (wedle uznania). Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.

W dużym naczyniu żaroodpornym lub prodiżu układamy warstwami: ryż i cukinię, na którą dajemy czosnek. Na koniec posypujemy startym serem. Zapiekamy w prodiżu lub piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut. Podajemy z sałatką z pomidorów.

*Artur Hajzer nie żyje. Tragedia na Gasherbrum ZDJĘCIA
*Superbudowa 2013. Wybieramy najlepszą inwestycję woj. śląskiego ZAGŁOSUJ
*Marsz Autonomii 13 lipca 2013: PROGRAM, LISTA OBECNOŚCI
*Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!