Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukinie zapiekane, czyli szybka przekąska

MAO
Do przygotowania tej szybkiej potrawy (danie dla 2 osób) potrzebujemy: 4 małe cukinie, 1 małą cebulę, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 70 ml śmietany 12-proc. (lub takiej do zup i sosów), 25 dag parmezanu, kilka wiórek masła, sól, pieprz.

Cebulę i czosnek drobno siekamy, natkę również. Opłukane i osuszone cukinie kroimy wzdłuż na pół, a następnie solimy i pieprzymy. Potarty parmezan mieszamy ze śmietaną i 1/3 posiekanej natki. Doprawiamy sos do smaku. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy kilka wiórek masła i 2/3 posiekanej natki. Cukinie układamy miąższem w dół. Skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy folię i zalewamy cukinie sosem. Pieczemy jeszcze ok. 3-4 minut.



*Superbudowa 2013. Najlepsza inwestycja woj. śląskiego ZOBACZ
*Marsz Autonomii 13 lipca 2013: ZDJĘCIA, WIDEO, KONTROWERSJE
*Groby wampirów odkryto w Gliwicach ZOBACZ ZDJĘCIA
*Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!