Cukinie zapiekane, czyli szybka przekąska

    Cukinie zapiekane, czyli szybka przekąska

    MAO

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Do przygotowania tej szybkiej potrawy (danie dla 2 osób) potrzebujemy: 4 małe cukinie, 1 małą cebulę, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 70 ml śmietany 12-proc. (lub takiej do zup i sosów), 25 dag parmezanu, kilka wiórek masła, sól, pieprz.
    Cebulę i czosnek drobno siekamy, natkę również. Opłukane i osuszone cukinie kroimy wzdłuż na pół, a następnie solimy i pieprzymy. Potarty parmezan mieszamy ze śmietaną i 1/3 posiekanej natki. Doprawiamy sos do smaku. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy kilka wiórek masła i 2/3 posiekanej natki. Cukinie układamy miąższem w dół. Skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy folię i zalewamy cukinie sosem. Pieczemy jeszcze ok. 3-4 minut.



    *Superbudowa 2013. Najlepsza inwestycja woj. śląskiego ZOBACZ
    *Marsz Autonomii 13 lipca 2013: ZDJĘCIA, WIDEO, KONTROWERSJE
    *Groby wampirów odkryto w Gliwicach ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama