V Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Wiśle: Kulinarne rozboje i...

    V Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Wiśle: Kulinarne rozboje i podboje [ZDJĘCIA]

    KAK

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej Wisła
    1/14
    przejdź do galerii

    V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej Wisła ©KAK

    Profesjonalni kucharze walczyli o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, licznie zgromadzona publiczność miała okazję gotować z gwiazdami. Nie zabrakło zbójów, inscenizacji napadów i regionalnych pokazów. W Wiśle trwa V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.
    Wcześniej można ich było spotkać w Skoczowie. Tym razem zbójnicką kuchnię w dniach 20 i 21 lipca prezentują w Wiśle. W głównym konkursie, gdzie tematem przewodnim była jagnięcina, w sobotę wzięło udział 9 profesjonalnych drużyn, między innymi z Poznania, Wrocławia, Bielska, Łańcuta. Pomyślano także o aktywizacji turystów. - W konkursie VIP gotowały różne gwiazdy kulinarne, między innymi Carlos Gonzalez Tejera z Dominikany, Jean Bos z Belgii, Wolfgang P.
    Menge z Niemiec. Towarzyszyły im osoby wybrane z publiczności. Integrujemy się kulinarnie, chcemy ludziom pokazać, jak gotować. Wszystko odbywa się z dużą dawką humoru - zapewnia Michał Chojna z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Jedną z atrakcji było zbiorowe gotowanie gulaszu zbójnickiego na gigantycznej patelni. W wioskach dziecięcych gotowali najmłodsi.

    Na wiślańskim rynku powstała zbójnicka wioska, w której zadomowili się czescy, słowaccy i polscy harnasie. Nie obyło się bez napadów, pojedynków, zbójnickich konkursów i wystrzałów z armat. - Dopiero zaczynamy odtwarzać tradycje zbójnickie, ale idzie nam to coraz lepiej. Mamy coraz więcej zbójów, którzy chcą więcej zbójować, napadać i znać historii zbójowania. Największego zbója wszyscy kojarzą z Janosikiem, a my mamy swojego Ondraszka - zauważa Mazur Henryk.

    Niedzielę zdominują słodkie smaki. - Panie z kół gospodyń wiejskich będąc piec ciasta tradycyjne. Wyznacznikiem będzie receptura i smak. One kultywują tradycje i przekazują je młodym, na pewno nikomu nie pozwolą wyjść głodnym z amfiteatru - przyznaje Michał Chojna.

    Nie zabraknie muzyki, kulinarnych niespodzianek i konkursów dla licznej publiczności. - Bardzo sympatyczna impreza, fajna forma spędzania czasu. Zbóje najbardziej zaciekawiły dzieci, które mogły dowiedzieć się o zwyczajach, o armatach, teraz patrzą, jak rzeźbią. Dzieci nie można stąd oderwać - mówi ze śmiechem Maria Piotrowska z Katowic.

    Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej odbył się po raz 5, pierwszy raz gościł w Wiśle. Organizatorzy podkreślają, że wyprzedzili modę na gotowanie i co roku obserwują rosnące zainteresowanie gotowaniem. - Więcej osób uczestniczy w zabawach, pyta o przepisy, przyprawy, chcą kosztować i się uczyć - zauważa Ewa Stanik z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.



    *Superbudowa 2013. Najlepsza inwestycja woj. śląskiego ZOBACZ
    *Marsz Autonomii 13 lipca 2013: ZDJĘCIA, WIDEO, KONTROWERSJE
    WAMPIRY W GLIWICACH PRZEMÓWIŁY! ZNAMY KILKA ODPOWIEDZI
    *Jak zdać egzamin na prawo jazdy? ZOBACZ WIDEOTESTY i CZYTAJ PODPOWIEDZI
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama