Menu Region

Nalewka z wiśni [PRZEPISY]

Nalewka z wiśni [PRZEPISY]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Olga Wiśniowska

6Komentarzy Prześlij Drukuj
Wiesz jak zrobić nalewkę z wiśni? Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy nie spróbować samemu zrobić domową nalewkę, właśnie jest ku temu dobra okazja. Nalewka z wiśni nie jest trudna do wykonania. Jesteśmy w środku sezonu na wiśnie, więc warto podjąć wyzwanie i zrobić własną nalewkę z wiśni. Mamy dla Was ciekawy przepis.
1/7
Nalewka z wiśni [PRZEPISY]

Nalewka z wiśni

(© arc Polskapresse)

  • Nalewka z wiśni [PRZEPISY]
  • Nalewka z wiśni [PRZEPISY]
  • Nalewka z wiśni [PRZEPISY]
Aby zrobić nalewkę z wiśni, przyda się... piwnica. Albo chociaż dobrze zamykana szafa w chłodnym kącie mieszkania. Chodzi o to, by nalewka z wiśni "dochodziła" w chłodnym, a przede wszystkim ciemnym miejscu.

Oczywiście ilu fanów takich trunków, tyle przepisów na nalewkę z wiśni. Baza składników jest jednak zawsze podobna.

Nalewka z wiśni: Składniki


- wiśnie z pestkami (1 kg)
- cukier (0,5 kg)
- spirytus (0,5 litra)
- wódka (0,5 litra)

Niezbędne narzędzie to oczywiście drylownica.
Jej kupno nie powinno być większym problemem. Można również spróbować swoich sił w drylowaniu nożykiem, ale zmarnujecie na to cały weekend.

Większym problemem w przyrządzaniu nalewki z wiśni może okazać się zdobycie gąsiora. Takie naczynie znajdziecie na większości targowisk. W sklepach może być różnie.

Nalewka z wiśni: Przepis


Pierwszy krok to drylowanie. Uwaga! Na kilogram wiśni zostawiamy garść pestek. Przydadzą się do nadania aromatu.
1 »
Reklama
6

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Pierona zaglymbiowskim przepisem

+1 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Brener (gość)  •

kup sie krauza kirschow we Lidlu i wciepnij do tego schpyrytus mosz na nostypny dzien "wisniowka"

odpowiedzi (0)

skomentuj

Po co tyle alkoholu marnować na filtrach , czy gazie ?

+41 / -42

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

koneser (gość)  •

Po parotygodniowym odstaniu napój jest czysty i klarowny .Po czym górę delikatnie zlewamy . "Zęzę" należy użyć do ciasta lub galaretki ,przecie to wiśnie z alkoholem .Pestki wybrać łyżeczką .

odpowiedzi (0)

skomentuj

nalewka

+45 / -43

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

pyrlik (gość)  •

wszystko dobre byle szczypi.

odpowiedzi (0)

skomentuj

nalewka

+50 / -42

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

pyrlik (gość)  •

to jest chyba przepis z czasow ZSRR i to chyba stosowany w zaglebiu.

odpowiedzi (0)

skomentuj

nalewka

+53 / -42

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

pyrlik (gość)  •

to jest chyba przepis z czasow ZSRR i to chyba stosowany w zaglebiu.

skomentuj

pyrlik

+42 / -41

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

nalewka (gość)  •

to jest chyba komentarz z czasow DDR i to chyba stosowany na slasku

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama