Pszczyna ma deser Daisy, Jura słynie z amonitków, a powiat lubliniecki - z kruchych babeczek z nadzieniem z owoców leśnych, czyli Edytek. Teraz również Ruda Śląska ma się promować kulinarnie. Przez żołądek do serca? W Rudzie ma w tym pomóc pszenno-żytni chleb Rudzianin.
- Dotychczas na różne miejskie imprezy produkowaliśmy rudzkie precle. Teraz razem upiekliśmy chleb, który ma promować miasto. I to nie tylko od święta, ale codziennie - mówi Artur Herwy z piekarni Jakubiec, gdzie według specjalnej receptury wypiekany jest chleb Rudzianin.
To pszenno-żytnie pieczywo na naturalnym zakwasie z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego. Charakterystyczne jest to, że na każdym bochenku umieszczana jest literka "R" - od 2005 uznawana za promocyjne logo Rudy Śląskiej. Chleb można kupić w rudzkich piekarniach za 4,90 zł.
Więcej za smak, z którego słynie powiat (30 zł za kilogram) płacą mieszkańcy Zawiercia. W 2008 roku tamtejsi urzędnicy po raz pierwszy pomyśleli o słodkim przysmaku promocyjnym. Padło na bezowe ciasteczka amonitki, które nawiązują do skamieniałości na Jurze. Z kolei w powiecie lublinieckim to mieszkańcy dwa lata temu zadecydowali o lokalnym przysmaku. Wybrali Edytki, kruche babeczki z nadzieniem z owoców leśnych. Są wypełnione masą biszkoptową. Swoje ciasto promocyjne Filip i Jakub mają też Żory (pieczone z okazji jarmarku św. Filipa i Jakuba,) a z walentynkowych ciasteczek w formie ust - całusków - słynie Bieruń.
Bytom od kilku tygodni znany jest jako najmilsze miasto w kraju. Wcześniej powstał tu pomysł na nieco inną, kulinarną promocję. Wszystko za sprawą czerwonego wytrawnego wina ze szczepów winogron Grenache i Carignan. Taką kulinarną promocję miasta zaproponował w 2011 roku kierownik jednego z winiarskich sklepów w Bytomiu. Jednak pomysł się nie przyjął, a sklepu dzisiaj już nie ma. Od roku z powodzeniem Pszczynę promuje za to deser Daisy. To nadziewane orzechami jabłko z sosem czekoladowym.
BYTOM WYGRAŁ! AKCJĘ MILKA MOJE MIASTO SIĘ PRZYTULA ZOBACZ ZDJĘCIA
Tradycyjny przysmak, tak jak w Rudzie, mają jedynie Tarnowskie Góry. Chleb cebulowy z piekarni rodziny Hanke od lat jest na Liście Produktów Regionalnych.
*Elka rusza w Parku Śląskim WYBIERZ PATRONÓW GONDOLI
*Plaże nudystów na Śląsku i woj. śląskim: LISTA i ZDJĘCIA
*Wampiry z Gliwic miały kocie twarze ZOBACZ ZDJĘCIA i USTALENIA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?