Cydr z polskich jabłek. To może być eksportowy przebój

    Cydr z polskich jabłek. To może być eksportowy przebój

    Joanna Pieńczykowska

    Polska

    Aktualizacja:

    Polska

    Wystarczyła obniżka podatku akcyzowego na cydr ze 158 do 97 złotych za hektolitr, o którą od lat zabiegali m.in. polscy winiarze i sadownicy. W całym kraju ruszyła produkcja cydru - lekkiego, orzeźwiającego napoju na bazie fermentowanego soku jabłkowego, o zawartości alkoholu porównywalnej do piwa.
    W powodzenie cydru uwierzyli winiarze. Warecki Warwin w maju wprowadził na sklepowe półki Warkę Cider. Firma Bartex w czerwcu br. zaproponowała polskim konsumentom Desire Cydr, a ostatnio dodała wersję gruszkową. Z kolei Ambra uruchomiła produkcję Cydru Lubelskiego.

    W lipcu cydr wprowadził do oferty browarniczy gigant - Kompania Piwowarska. Produkcję uruchamiają też drobni lokalni producenci.


    Bo cydr może być alternatywą dla piw smakowych, które ostatnio cieszą się popularnością. Jest lżejszy od piwa, bardziej przypomina lekkie gazowane wino, ale z zawartością alkoholu zbliżoną do piwa, np. Cydr Lubelski, Warka Cider czy Green Mill mają 4,5 proc. alkoholu, Desire Cydr - 5 proc.

    Małe browary w woj. śląskim. Znacie? Lokalne piwo ma swój urok

    - Cydr jest innym trunkiem niż popularne obecnie napoje piwne. Powstaje w stu procentach z jabłek poddawanych naturalnej fermentacji z wykorzystaniem wyselekcjonowanych drożdży cydrowych - mówi Paweł Kwiatkowski, rzecznik Kompanii Piwowarskiej.

    Producenci liczą, że cydr stanie się w Polsce równie popularny jak w innych krajach, m.in. w Szwajcarii, Niemczech, we Francji. Do tej pory rozwój rynku w naszym kraju blokowała jednak wysoka akcyza, znacznie wyższa niż akcyza na piwo.

    - Z początkiem roku akcyza została obniżona, co sprawiło, że cena stała się przystępna dla kieszeni rodzimego konsumenta - mówi Elżbieta Pawłowska, dyrektor biura Polskiej Rady Winiarstwa, która od wielu lat zabiegała, by Ministerstwo Finansów obniżyło podatek.

    Bartex założył, że cena Desire Cydr w sklepach nie przekroczy 3,90 zł za butelkę 275 ml. Sugerowana cena Warka Cider w butelce 330 ml to 3 zł, Cydr Lubelski w butelce 1 l ma rekomendowaną cenę 9,9 zł.

    Producenci wyrobów i sadownicy coraz częściej mówią, że cydr ma szansę stać się polską specjalnością eksportową. Zwłaszcza że Polska jest potentatem w produkcji jabłek: tylko w ostatnim sezonie wyeksportowaliśmy prawie milion ton jabłek deserowych. Jak szacuje GUS, w tym sezonie zbiory mogą być rekordowe, lepsze niż ubiegłoroczne: mogą wynieść 2,9 mln ton.

    Zdaniem Jana Świetlika z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa cydr może się stać szansą dla sadowniczych grup producenckich. Wiele z nich już uruchomiło lub planuje uruchomić w najbliższych latach produkcję, by zagospodarować nadwyżki jabłek. - To bardzo cenna inicjatywa, którą wspiera Związek Sadowników RP. Mamy w Polsce dużo taniego, dobrego surowca. Wystarczy, że zagospodaruje się w ten sposób 100 tys. ton jabłek, by w latach nadwyżek uratować rynek i zapobiec załamaniu cen surowca - mówi Świetlik.

    Jak dodaje - po pomysł mogą sięgnąć producenci czarnych porzeczek i malin. - W wielu regionach Europy wytwarza się doskonałe wino z porzeczek, które jest specjalnością lokalną. Dlaczego nie w Polsce, która produkuje duże ilości tych owoców? Zwłaszcza że są tańsze niż winogrona. Nasze grupy producenckie mogą zagospodarować w ten sposób nadmiar surowca, zapobiegając spadkowi cen w latach urodzaju. Są pieniądze z Unii na promocję. Musi być jednak dobry produkt, który warto będzie reklamować - dodaje Jan Świetlik.

    Czytaj także

      Komentarze (20)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Nasz wspaniały cydr

      Kasiaa (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Bardzo się cieszę, że cydr zyskał popularność w naszym kraju. Jego smak dobrze znałam na długo przed tym największym boomem, teraz właściwie nie wyobrażam sobie, żeby na jakimkolwiek spotkaniu z...rozwiń całość

      Bardzo się cieszę, że cydr zyskał popularność w naszym kraju. Jego smak dobrze znałam na długo przed tym największym boomem, teraz właściwie nie wyobrażam sobie, żeby na jakimkolwiek spotkaniu z rodziną ze znajomymi zabrakło cydru na stole. I absolutnie nie zgadzam się z tym, że nasz cydr lubelski jest jakąś gorszą wersją. Świetnie, że nasze dorodne, soczyste jabłka mogą być wykorzystane do produkcji tak pysznego trunku.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      sukces

      synmatkiziemi (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Moim zdaniem cydr lubelski osiągnął bardzo duży sukces na polskim rynku, oby tak dalej.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      zawiedziony

      Lokk (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 15 / 14

      Wiem jak smakują cydry szwedzkie i z krajów bałtyckich i bardzo się ucieszyłem, że w końcu i u nas ktoś zaczął produkować. Niestety zawiodłem się - smak Lubelskiego to jakby tani szampan lub...rozwiń całość

      Wiem jak smakują cydry szwedzkie i z krajów bałtyckich i bardzo się ucieszyłem, że w końcu i u nas ktoś zaczął produkować. Niestety zawiodłem się - smak Lubelskiego to jakby tani szampan lub musujące Calcium. Może trafiłem nieudaną partię, nie wiem. Swoją drogą bawi mnie jak ludzie z przekonaniem mówią, że cydr to piwo z sokiem jabłkowym.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Cydr Lubelski

      Dorota (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 28 / 21

      Cydr Lubelski jest pyyyyszny - i w dużych , litrowych butelkach. Kocham Go ! teraz jest w promocjach za mniej niz 9 złotych. Zyć nie umierać!


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Też go piłam

      Edzia (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 30 / 13

      Bardzo dobry był ten Lubelski Cydr. Kiedyś jak byłam na kursie w UK to pijałam cydry ale one jakieś dziwne były. Cena też mi pasuje.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      mało procent

      ao;regha (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 21 / 34

      hmm, w Anglii są cydry ośmio- lub nawet dwunastowoltowe, a u nas tak słabo? nie rozumiem


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      % wystarczy

      Miro (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 14 / 20

      Cydr nie jest po to, by się nim nawalić. Ale spokojnie, na pewno jakiś producent wypuści wersję "Cydr mocny", chrzczony spirytusem, idealny na ciepło z puszki. ;-)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      I to wszystko efekt obniżki akcyzy o 0,61 zł / litr???

      wintermute (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 28 / 22

      Artykuł mówi: "wystarczyła obniżka podatku akcyzowego na cydr ze 158 do 97 złotych za hektolitr".
      Obniżka ze 158 do 97 zł to obniżka o 61 zł (za hektolitr). Czyli 0,61 zł za litr.
      Artykuł mówi...rozwiń całość

      Artykuł mówi: "wystarczyła obniżka podatku akcyzowego na cydr ze 158 do 97 złotych za hektolitr".
      Obniżka ze 158 do 97 zł to obniżka o 61 zł (za hektolitr). Czyli 0,61 zł za litr.
      Artykuł mówi też "Cydr Lubelski w butelce 1 l ma rekomendowaną cenę 9,9 zł".
      Czy naprawdę autor sugeruje, że Ambrę do produkcji cydru skłoniła różnica w rekomendowanej cenie między 10,51 zł/litr a 9,90 zł/litr?
      Albo Warkę - możliwość zażądania ceny 3 zł za butelkę 330 ml, zamiast 3,20 zł za tą samą butelkę?zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      koszt produkcji

      Wojto (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 18 / 16

      A Czy Ty sugerujesz, że Wysokość podatków, jest bez znaczenia dla podaży produktu? No i przedstawiłeś sprawę tak, jakby akcyza była jedynym kosztem jaki ponosi producent cydru, a wiadomo, że cena...rozwiń całość

      A Czy Ty sugerujesz, że Wysokość podatków, jest bez znaczenia dla podaży produktu? No i przedstawiłeś sprawę tak, jakby akcyza była jedynym kosztem jaki ponosi producent cydru, a wiadomo, że cena zawiera (poza podatkiem) także ów koszt. Z tym, że nawet nie mam pojęcia ile produkcja cydru kosztuje. Nie mniej jednak ten podatek spadł o ponad połowę, co jest w naszym kraju rzadkością. :Pzwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Cydr? Dobre żarty

      Andrzej (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 31 / 45

      Chyba żartujecie, że to co obecnie pojawia się na półkach to cydr, nawet ten reklamowany warecki, to z cydrem nie ma nic wspólnego, tak jak i wielkie koncernowe marki piwa!!


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Francuskim cydrom wiadomo, że polski nigdy nie dorówna i nie ma dyskusji.

      jancik (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 14 / 13

      Zwłaszcza ten produkowany przez koncerny piwowarskie. Dobre cydry z dużą możliwością wyboru ich wytrawności tylko w okolicach Rennes w Bretanii. Ale na bezrybiu i rak ryba. Może komuś w Polsce uda...rozwiń całość

      Zwłaszcza ten produkowany przez koncerny piwowarskie. Dobre cydry z dużą możliwością wyboru ich wytrawności tylko w okolicach Rennes w Bretanii. Ale na bezrybiu i rak ryba. Może komuś w Polsce uda się sporządzić napój przypominający najlepsze cydrowe tradycje. :)zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      A jest wersja bezakoholowa?

      zergu (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 17 / 28

      Jakby była wersja bez alkoholu z walorami zdrowotnymi piwa bezalkoholowego i o smaku jabłek to byłaby świetna opcja do picia po treningach albo w czasie wycieczek samochodowych czy rowerowych.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      jest taka

      hehe (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 44 / 14

      bezalkoholowa wersja cydru nazywa się gazowany napój jabłkowy

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Cydr

      franek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 56 / 15

      Oby to nastpilo jaknajpredzej,bo oferowane nam piwa koncernow heinekena,albo carsbergu,nie da sie pic.Te popaprance uczynili z naszym piwem,to co ci przestepcy zrobili z nasza zywnoscia....Ciekaw...rozwiń całość

      Oby to nastpilo jaknajpredzej,bo oferowane nam piwa koncernow heinekena,albo carsbergu,nie da sie pic.Te popaprance uczynili z naszym piwem,to co ci przestepcy zrobili z nasza zywnoscia....Ciekaw jestem,jak dlugo Polacy to wytrzymaja,kiedy przegonia tych zlodzieji z naszego kraju...?zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      taaa

      piwosz (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 30 / 39

      Jest masa inny piw, np. z regionalnych browarów. Kto chce ten znajdzie.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Świetnie, że w końcu rynek cydru rusza na poważnie, ale...

      Terry (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 39 / 20

      Fajnie, że ceny poszły w dół, ale nadal są relatywnie zbyt wysokie. Cydr nie powinien kosztować więcej niż piwo.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo