Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tylko zdrowe i pachnące owoce [PORADNIK]

JJ
Rozpoczął się sezon nie tylko na owoce typowe dla naszego klimatu. Ale nie zawsze wiemy, jak z nimi postępować, aby zachowały walory smakowe, kolor i aromat, a jednocześnie były cennym składnikiem naszej diety.

Truskawki powinno się zawsze najpierw myć, a potem obierać z zielonych szypułek. Jeśli zmienimy kolejność, wchłoną zbyt wiele wody i staną się też niesmaczne, bardziej wodniste i wypłukane z charakterystycznego aromatu. Jedzone wieczorem sprawią, że będziemy dobrze spać, bo zawierają one brom, czyli minerał uspokajający i przez to nasenny.

Nie wolno jeść ani robić przetworów nawet z lekko podgniłych owoców. Wszystkie brązowe plamki trzeba starannie powycinać ze sporym zapasem. Są one siedliskiem trujących pleśni, których nie niszczy nawet długotrwałe gotowanie owoców. Jak potwierdzają badania, pleśń i zgnilizna na warzywach i owocach są rakotwórcze.

Czereśnie lub wiśnie dłużej zachowają świeżość, jeśli rozsypiemy je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, dzięki czemu nie będą się gniotły.

Niedojrzałe brzoskwinie albo zielone, niedojrzałe pomidory dojrzeją szybciej, jeśli je włożymy do tekturowego pudełka. Można je przykryć gazetami i umieścić w ciemnym miejscu. Nabiorą pię-knej barwy, szybko dojrzeją i staną się soczyste i aromatyczne.

Po rabarbarze pozostaje często nieprzyjemny smak w ustach i na zębach. Łatwo temu zapobiec - trzeba tylko dodać do kompotu trochę soku cytrynowego albo białego wina.

Czasem potrzebujemy kilku kropli cytryny i aż żal nam przekrawać cały owoc, jeśli nie zamierzamy go użyć do niczego więcej. Najlepiej nie kroić go wtedy w ogóle, a tylko nakłuć czymś ostrym - widelczykiem lub innym odpowiednim narzędziem kuchennym i wycisnąć tyle soku, ile potrzebujemy. W ten sposób owoc nie wyschnie i będzie go można jeszcze przez jakiś czas przechować w lodówce.

Świeże owoce nie zepsują się tak szybko, jeśli będziemy je przechowywać w pojemniku razem z kilkoma ząbkami czosnku.

Suszone owoce szybciej zmię-kną podczas gotowania, jeśli dodamy do nich cukier dopiero po zagotowaniu.

*Elka rusza w Parku Śląskim WYBIERZ PATRONÓW GONDOLI
*Plaże nudystów na Śląsku i woj. śląskim: LISTA i ZDJĘCIA
*Wampiry z Gliwic miały kocie twarze ZOBACZ ZDJĘCIA i USTALENIA

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!