18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowy miód na wiele sposobów [PRZEPISY Z MIODEM]

JJ
Miód jest znakomitym lekarstwem na wiele dolegliwości. Ale czy wiemy, jak trzeba się z nim obchodzić, aby nie utracił cennych składników i podreperował nasze zdrowie? PRZEPISY Z MIODEM

Miodu nie wolno trzymać na świetle i w nadmiernym cieple, bo ginie wtedy bezcenna substancja bakteriobójcza - inhibina.

Najlepsza dla niego jest temperatura nieco ponad 10°C. Każdy miód przechowywany dłużej przechodzi ze stanu ciekłego w stały, czyli krystalizuje się. Nie znaczy to, że w tej postaci traci swoje zdrowotne właściwości. Z biegiem czasu miód także ciemnieje, ale dobry gatunkowo może stać nawet latami. Jeśli zestalony miód chcielibyśmy znów zmienić w płynny, należy go powoli podgrzać do temperatury nie wyższej niż 5O°C.

Przy nieżytach górnych dróg oddechowych nie powinno się go spożywać "na surowo". Najlepiej łyżkę miodu rozpuścić w szklance przegotowanej wody. Jest to również znakomity napój regulujący przemianę materii, zwłaszcza jeśli - prócz miodu - dodamy do wody także sok wyciśnięty z połówki cytryny. Natomiast łyżeczka świeżych drożdży piekarniczych wraz z dużą łyżką miodu sparzone wrzątkiem (szklanka), znakomicie łagodzą napięcie nerwowe i stany depresyjne. Ten napój łagodzi też skutki stresów, przykrych przeżyć, przemęczeń itp.

Jeśli lubimy miód, możemy go stosować do słodzenia różnych napojów zamiast cukru. Glukoza z miodu jest najlepiej przyswajalna przez organizm. Miód wzmacnia mięsień sercowy i zwiększa jego wydolność. Niektóre badania pokazują, że dzieci, które jadały miód, są odporniejsze na infekcje, a takie choroby jak odra lub świnka przebiegały u nich łagodniej. Wielu lekarzy twierdzi też, że miód zmniejsza toskyczne działanie używek: kawy, mocnej herbaty, nikotyny i alkoholu.

Miód, podobnie jak tłuszcze, cukier, sery itp., szybko przesiąka obcymi zapachami. Dlatego należy go chronić przed sąsiedztwem artykułów wydzielających intensywny aromat. Przechowywanie miodu w szczelnie zamkniętym słoiku jest najskuteczniejsze.

Miód jest też znakomitym kosmetykiem. Można go zmieszać z odrobiną mleka lub z żółtkiem i nałożyć na twarz. Po 15 minutach zmywamy go letnią wodą i nakładamy delikatny krem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!