Ciasto ze śliwkami. Tak to już czas na śliwki [PROSTY...

    Ciasto ze śliwkami. Tak to już czas na śliwki [PROSTY PRZEPIS]

    Magdalena Nowacka-Goik

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Ciasto ze śliwkami, sprawdzony i prosty przepis
    1/18
    przejdź do galerii

    Ciasto ze śliwkami, sprawdzony i prosty przepis

    Ciasto ze śliwkami czas upiec. Długi, sierpniowy weekend to czas, kiedy nawet nie będąc na urlopie, możemy rozkoszować się aromatem, zapachem i smakiem... śliwek. Tak, to już nie czas truskawek czy malin, a właśnie śliwek. Jeszcze kojarzące się z latem, a już będące przedsmakiem jesieni. Mamy dla Was proste i sprawdzone przepisy na ciasto ze śliwkami.
    Ciasto ze śliwkami? No to pieczemy, bo jeśli śliwki, to koniecznie ciasto. Nie jestem specjalistką w kuchni (w przeciwieństwie do mojego męża), ale to ciasto "najłatwiejsze w świecie, nic a nic się go nie gniecie" – gwarantuję – uda się każdemu. Jest pyszne, wilgotne i ostatnio zjedzone w całości przez moich gości przy kawie. Skoro mnie się udało upiec ciasto ze śliwkami, uda się każdemu.
    A jak macie wątpliwości- zerknijcie na zdjęcia

    Ciasto ze śliwkami: Co nam będzie potrzebne:



    Składniki
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka brązowego cukru (nada lekki, karmelowy aromat)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • ok. ½ kg śliwek
    • cukier puder


    Przygotujcie sobie dużą miskę na ciasto, mały rondelek na roztopienie masła i jeszcze jedną, mniejszą miseczkę. Do tego tortownicę o średnicy ok.24 cm i papier do pieczenia

    Śliwki do ciasta myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na pół (część można na ćwiartki)

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.

    W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do wystudzenia.

    Kiedy stygnie, do mniejszej dajemy olej, jajka, mleko i mieszamy, następnie dodajemy ostudzone masło, ponownie mieszkamy do połączenia.

    Wlewamy do dużej miski.

    Nastawiamy piekarnik, aby był rozgrzany do 175 st. i za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej) mieszamy nasze ciasto. Jak długo? Aż będzie jednolita masa.

    Wykładamy papierem tortownicę i wlewamy połowę ciasta. Układamy część śliwek, zalewamy ciastem i ponownie układamy śliwki.

    I do piekarnika! Na 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest w środku upieczone. Ale zapewniam, że będzie!

    Posypujemy cukrem pudrem i…czekamy, aż przestygnie

    Ponieważ ciasto znika w rekordowym tempie, weekend jest długi, a śliwek wam jeszcze pewnie zostało, proponuje drugie. Też dobre! Tym razem nie pulchne i wilgotne, ale kruche i chrupiące.

    Ciasto ze śliwkami: Składniki:
    • 3 szklanki mąki
    • ¾ szklanki cukru
    • cukier waniliowy
    • masło roślinne
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 jajek
    • 1/2 kg śliwek

    Potrzebne będą dwie miski, trzepaczka lub mikser, tarka o grubych oczkach

    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodziło. W tym czasie białka ubijamy na sztywna pianę. Schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę do pieczenia, na to wykładamy śliwki pokrojone w ćwiartki oraz pianę z białek. Na koniec ścieramy drugą cześć ciasta na tarce o grubych oczkach.

    Nasze ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

    ZOBACZ KONIECZNIE:
    JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO


    Szarlotka: Przepis na pyszne ciasto [ZOBACZ, JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ]

    ZOBACZ TAKŻE:
    Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS, WIDEO, PORADNIK]


    ZOBACZ TAKŻE:
    PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ




    *Długoterminowa prognoza pogody na sierpień 2013 ZOBACZ MAPY I WIDEO
    *Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Jakie nazwy dla gondol kolejki Elka? ZAGŁOSUJ [PLEBISCYT ROZPOCZĘTY]
    *Śląska Wenus jak Wenus z Milo! Archeologiczna sensacja spod Raciborza [ZDJĘCIA]
    *Radni z woj. śląskiego to milionerzy! [OŚWIADCZENIA MAJĄTKOWE]
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (20)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Z 1go przepisu

      E_Sta (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Dobre i smaczne, wilgotne. Dałam 1 warstwę śliwek rozmrożonych, na nie cynamon i zalałam ciastem. Piekłam w blaszce małej kwadratowej - ok,3/4 wielkości blaszki prostokątnej tradycyjnej. Gdybym...rozwiń całość

      Dobre i smaczne, wilgotne. Dałam 1 warstwę śliwek rozmrożonych, na nie cynamon i zalałam ciastem. Piekłam w blaszce małej kwadratowej - ok,3/4 wielkości blaszki prostokątnej tradycyjnej. Gdybym miała piec w dużej prostokątnej podwoiłabym składniki. Zdecydowanie wolę ciasto wyższe niż takie cienkie i plaskate. Po 35 min góra była rumiana a do patyczka nie czepiało się ciasto więc wyjęłam. Po spróbowaniu uznałam, ze czuć surowizną więc powtórnie do piekarnika na 15 min ale tylko grzałka dół. Dopiekło się i nie ma zakalca. Polecam także do innych owoców :Pzwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      hmm...

      brzuchaczus pospolitus (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 9 / 4

      wypróuję!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ile masła???

      yoy (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 16 / 14

      ale ile tego masła do drugiego ciasta????????????????

      Zdjęcie autora komentarza
      Bis ;)

      Gosia Graniczka

      Zgłoś naruszenie treści / 23 / 29

      Dzis znow robimy Ale nie mamy sliwek więc wersja z jagodami i truskawkami ;)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      klasa:-) :-) :-) :-)

      Ewcia (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 38 / 36

      ciacho wlasnie sie konczy piec a wyglada super tylkosliwki uciekly do srodka....

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      lol

      trol123 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 31 / 31

      jak sie nie uda zgłosze do administracji!!!!

      Zdjęcie autora komentarza
      Super !!!!

      Gosia Graniczka

      Zgłoś naruszenie treści / 38 / 29

      Placek gotowy , robilam dokladnie jak w przepisie I musze przyznac , ze dla takiej "nogi" jak ja do ciast to byl naprawde prosty , szybki w wykonaniu I wyszedl wysmienicie , naprawde super ,...rozwiń całość

      Placek gotowy , robilam dokladnie jak w przepisie I musze przyznac , ze dla takiej "nogi" jak ja do ciast to byl naprawde prosty , szybki w wykonaniu I wyszedl wysmienicie , naprawde super , dziekuje za przepis bedzie powtorka ;)zwiń

      Zdjęcie autora komentarza
      Sprobuje ;)

      Gosia Graniczka

      Zgłoś naruszenie treści / 29 / 37

      Juz ide po skladniki a wieczorem zdam relacje ;)
      Przyznaje ze do ciast kiepska ze mnie kucharka ale nie dam sie ;)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Zakalec

      Ania (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 39 / 34

      moje sie nie upieklo zakalec szkoda czasu

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      pycha :)

      k.c. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 51 / 65

      Witam. Dziękuję serdecznie za przepis :)

      Ciasto wyszło bardzo dobre. Zrobiłem dokładnie tak jak podano w przepisie. Z dokładnie takimi samymi składnikami. Jestem facetem i to było moje pierwsze w...rozwiń całość

      Witam. Dziękuję serdecznie za przepis :)

      Ciasto wyszło bardzo dobre. Zrobiłem dokładnie tak jak podano w przepisie. Z dokładnie takimi samymi składnikami. Jestem facetem i to było moje pierwsze w życiu samodzielnie robione ciasto. Jestem zachwycony! Moja żona również :)zwiń


      Zdjęcie autora komentarza
      Bravo !

      Gosia Graniczka

      Zgłoś naruszenie treści / 41 / 32

      Wow ! To I moje musi wyjsc ;) brawo ;)

      Zdjęcie autora komentarza
      :)

      Magdalena Agnieszka Nowacka-Goik

      Zgłoś naruszenie treści / 53 / 45

      Jest mi bardzo miło. Postaram się o kolejny, prosty i smaczny przepis. Oczywiście sama go przetestuję:) Pozdrawiam wszystkich, dziękuję za uwagi. Mam nadzieję, że to ciasto będzie gościło na...rozwiń całość

      Jest mi bardzo miło. Postaram się o kolejny, prosty i smaczny przepis. Oczywiście sama go przetestuję:) Pozdrawiam wszystkich, dziękuję za uwagi. Mam nadzieję, że to ciasto będzie gościło na Państwa stołach. Zawsze w domu robi się przyjemniej:) Magdalena Nowacka-Goikzwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama