Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto ze śliwkami. Przepis proty i szybki w sam raz na wrześniowy sezon na śliwki. Wypróbuj przepis na ciasto śliwkowe

Magdalena Nowacka-Goik
Ciasto ze śliwkami, sprawdzony i prosty przepis
Ciasto ze śliwkami, sprawdzony i prosty przepis
Przepis na ciasto ze śliwkami, prosty i szybki. Czas upiec ciasto ze śliwkami. Tak, to już nie czas truskawek czy malin, a właśnie śliwek. Jeszcze kojarzące się z latem, a już będące przedsmakiem jesieni. Mamy dla Was proste i sprawdzone przepisy na ciasto ze śliwkami.

No to pieczemy, bo jeśli śliwki, to koniecznie ciasto. Nie jestem specjalistką w kuchni (w przeciwieństwie do mojego męża), ale to ciasto "najłatwiejsze w świecie, nic a nic się go nie gniecie" – gwarantuję – uda się każdemu. Jest pyszne, wilgotne i ostatnio zjedzone w całości przez moich gości przy kawie. Skoro mnie się udało upiec ciasto ze śliwkami, uda się każdemu.
A jak macie wątpliwości- zerknijcie na zdjęcia

Ciasto ze śliwkami I: Składniki

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru (nada lekki, karmelowy aromat)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ok. ½ kg śliwek
  • cukier puder

Ciasto ze śliwkami: przepis

Przygotujcie sobie dużą miskę na ciasto, mały rondelek na roztopienie masła i jeszcze jedną, mniejszą miseczkę. Do tego tortownicę o średnicy ok.24 cm i papier do pieczenia

Śliwki do ciasta myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na pół (część można na ćwiartki)

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.

W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do wystudzenia.

Nie przeocz

Kiedy stygnie, do mniejszej dajemy olej, jajka, mleko i mieszamy, następnie dodajemy ostudzone masło, ponownie mieszkamy do połączenia.

Wlewamy do dużej miski.

Nastawiamy piekarnik, aby był rozgrzany do 175 st. i za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej) mieszamy nasze ciasto. Jak długo? Aż będzie jednolita masa.

Wykładamy papierem tortownicę i wlewamy połowę ciasta. Układamy część śliwek, zalewamy ciastem i ponownie układamy śliwki.

I do piekarnika! Na 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest w środku upieczone. Ale zapewniam, że będzie!

Posypujemy cukrem pudrem i…czekamy, aż przestygnie

Ponieważ ciasto znika w rekordowym tempie, weekend jest długi, a śliwek wam jeszcze pewnie zostało, proponuje drugie. Też dobre! Tym razem nie pulchne i wilgotne, ale kruche i chrupiące.

Musisz to wiedzieć

Ciasto ze śliwkami II: Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • masło roślinne
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1/2 kg śliwek

Potrzebne będą dwie miski, trzepaczka lub mikser, tarka o grubych oczkach.

Ciasto ze śliwami: przepis

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodziło. W tym czasie białka ubijamy na sztywna pianę. Schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę do pieczenia, na to wykładamy śliwki pokrojone w ćwiartki oraz pianę z białek. Na koniec ścieramy drugą cześć ciasta na tarce o grubych oczkach.

Nasze ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto ze śliwkami. Przepis proty i szybki w sam raz na wrześniowy sezon na śliwki. Wypróbuj przepis na ciasto śliwkowe - Dziennik Zachodni