No to pieczemy, bo jeśli śliwki, to koniecznie ciasto. Nie jestem specjalistką w kuchni (w przeciwieństwie do mojego męża), ale to ciasto "najłatwiejsze w świecie, nic a nic się go nie gniecie" – gwarantuję – uda się każdemu. Jest pyszne, wilgotne i ostatnio zjedzone w całości przez moich gości przy kawie. Skoro mnie się udało upiec ciasto ze śliwkami, uda się każdemu.
A jak macie wątpliwości- zerknijcie na zdjęcia
Ciasto ze śliwkami I: Składniki
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru (nada lekki, karmelowy aromat)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ok. ½ kg śliwek
- cukier puder
Ciasto ze śliwkami: przepis
Przygotujcie sobie dużą miskę na ciasto, mały rondelek na roztopienie masła i jeszcze jedną, mniejszą miseczkę. Do tego tortownicę o średnicy ok.24 cm i papier do pieczenia
Śliwki do ciasta myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na pół (część można na ćwiartki)
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.
W rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do wystudzenia.
Nie przeocz
Kiedy stygnie, do mniejszej dajemy olej, jajka, mleko i mieszamy, następnie dodajemy ostudzone masło, ponownie mieszkamy do połączenia.
Wlewamy do dużej miski.
Nastawiamy piekarnik, aby był rozgrzany do 175 st. i za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej) mieszamy nasze ciasto. Jak długo? Aż będzie jednolita masa.
Wykładamy papierem tortownicę i wlewamy połowę ciasta. Układamy część śliwek, zalewamy ciastem i ponownie układamy śliwki.
I do piekarnika! Na 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest w środku upieczone. Ale zapewniam, że będzie!
Posypujemy cukrem pudrem i…czekamy, aż przestygnie
Ponieważ ciasto znika w rekordowym tempie, weekend jest długi, a śliwek wam jeszcze pewnie zostało, proponuje drugie. Też dobre! Tym razem nie pulchne i wilgotne, ale kruche i chrupiące.
Musisz to wiedzieć
Ciasto ze śliwkami II: Składniki
- 3 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- masło roślinne
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1/2 kg śliwek
Potrzebne będą dwie miski, trzepaczka lub mikser, tarka o grubych oczkach.
Ciasto ze śliwami: przepis
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodziło. W tym czasie białka ubijamy na sztywna pianę. Schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę do pieczenia, na to wykładamy śliwki pokrojone w ćwiartki oraz pianę z białek. Na koniec ścieramy drugą cześć ciasta na tarce o grubych oczkach.
Nasze ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?