Za kulisami, czyli tego nie wiedzieliście. Jak powstają...

    Za kulisami, czyli tego nie wiedzieliście. Jak powstają kołacze wiślańskie [ZOBACZ]

    KAK

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Cukierniczki z "Wiślanki" szykują słynny kołacz wiślański
    1/2
    przejdź do galerii

    Cukierniczki z "Wiślanki" szykują słynny kołacz wiślański ©Katarzyna Koczwara

    Odwiedzającym Wisłę są doskonale znane jako wyborny smakołyk. Furorę robią w wersji weselnej. Mowa o kołaczach wiślańskich. Odwiedziliśmy piekarnię "Wiślankę" w Wiśle-Malince i podpatrywaliśmy, jak przygotowywany jest ten słynny, beskidzki wypiek. Dodajmy, że kołacz wiślański prowadzi, jak dotąd, w naszym plebiscycie kulinarnym Supersmak woj. śląskiego.
    Najważniejsze jest ciasto drożdżowe. - Tłuszcz, jajka, podgrzane, wymieszane z drożdżami mleko, wlewamy do dużej dzieży, łączymy z mąką i dokładnie mieszamy - zdradza nam Krystyna Ściskała z "Wiślanki". Dziennie wyrabia się tu co najmniej 70 kg ciasta.

    - Z tego wychodzi ok. 50 dużych kołaczy i tysiąc małych kołaczyków. W zależności od zamówień, kołacze są z nadzieniem serowym, makowym lub jabłkowym. W sezonie także z owocami: śliwkami, jagodami. Z początkiem wakacji także z rabarbarem. Największą popularnością cieszy się jednak kołacz z serem - przyznaje pani Krystyna.

    Najwięcej pracy cukiernicy mają latem. - Największe ilości pieczemy w trakcie odbywającego się na przełomie lipca i sierpnia Tygodnia Kultury Beskidzkiej. Cały czas mamy zamówienia na tradycyjne wypieki weselne - mówi pracownica "Wiślanki".

    Kołacz weselny robiony jest na domowym maśle, z większą ilością bakalii i jajek. W "Wiślance" młoda para odbiera kołacze zapakowane w eleganckie paczki, gotowe do rozdawania rodzinie, przyjaciołom, znajomym.

    Choć "Wiślanka" słynie z kołaczy, to niejedyny specjał, z którego słyną. - Przygotowujemy też drobne ciasteczka. Najwięcej na wesela i w okresie bożonarodzeniowym. Szczególnie lubiane są tu ciastka o nazwie ule, orzeszki i rogaliki orzechowe - zauważa Krystyna Ściskała.

    "Wiślanka" w swojej ofercie ma ponad 80 wypieków - torty, babki z owocami, makowce, sernik wiślański na kruchym spodzie, szarlotkę, drożdżówki i keksy.



    *Długoterminowa prognoza pogody na sierpień 2013 ZOBACZ MAPY I WIDEO
    *Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Śląska Wenus jak Wenus z Milo! Archeologiczna sensacja spod Raciborza [ZDJĘCIA]
    *Radni z woj. śląskiego to milionerzy! [OŚWIADCZENIA MAJĄTKOWE]
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama