ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
Jest to przepis na kruche ciasto z borówkami amerykańskimi z pianką. Aby upiec ciasto z borówkami na blasze średniej wielkości (39,5 cm dł i 23,5 cm szerokości) potrzebujemy następujących składników:
- 4 żółtka
- szklankę cukru
- 0,5 kg mąki tortowej
- 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- kostkę margaryny
Do przygotowania pianki potrzebujemy:
- 4 białka
- szklankę cukru
- opakowanie kisielu (4 dag)
ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z truskawkami [ PROSTY PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel
Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i szybkie ciasto!
Ciasto ze śliwkami. Tak to już czas na śliwki [SPRAWDZONY PRZEPISY]
Oprócz tego należy przygotować pół kilograma borówek amerykańskich, bez których ciasto z borówkami udać się nie może!
Najpierw robimy ciasto. Jest to kruche ciasto z borówkami, więc trzeba pamiętać, aby nie wyrabiać go długo. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę siekając ją nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do reszty. Zagniatamy szybko ciasto na stolnicy.
Gotowe ciasto formujemy w kulę i dzielmy na dwie części w proporcjach 4/5 i 1/5. Obie kule zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kulę należy rozwałkować. Dobrym sposobem jest owinięcie wałka do ciasta folią spożywczą. Ciasto się nie przykleja i nie rozgrzewa zbyt szybko. Wykładamy ciasto na blachę. Brzego blachy również wykładamy ciastem. Ciasto dobrze jest ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wykładamy borówki. Następnie przygotowujemy piankę do ciasta z borówkami. I tak: ubijamy mikserem białka na sztywno, powoli dodajemy cukier. Wyłączmy mikser, a następnie wsypujemy powoli kisiel i piankę mieszamy już łyżką.
Piankę do ciasta z borówkami wykładamy na owoce. Na koniec małą kulę ciasta trzemy na tarce na dużych oczkach. Dzięki temu ciastio z borówkami będzie miało posypkę.
Ciasto z borówkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C i pieczemy przez 50 minut. Jeśli macie piekranik z funkcją termoobiegu, to na ostatnie 10 minut pieczenia warto go włączyć.
Jeśli uwielbiacie słodkie ciasta, można wystudzone ciasto z borówkami - tuż przed podaniem - posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*Wybory Miss Mokrego Podkoszulka w Sosnowcu - ZOBACZ ZDJĘCIA PIĘKNYCH DZIEWCZYN
*Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Śląski Air Show w Katowicach - Samoloty F-16 w akcji [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*18 września otwarcie Galerii Katowickiej - ZOBACZ, JAKIE TAM BĘDĄ SKLEPY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?