Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z borówkami amerykańskimi [SPRAWDZONY PRZEPIS] Zobacz, jak zrobić pyszny deser

Maria Olecha
Borówki amerykańskie
Borówki amerykańskie Shutterstock
Ciasto z borówkami amerykańskimi to świetny pomysł na deser, którym zaskoczycie gości. Owoce są drogie, ale coraz więcej osób ma krzaki borówek amerykańskich na działkach. Zajadam się borówkami, które rosną na ogródku moich rodziców. W tym roku obrodziły wyjątkowo. Dlatego piekę też ciasto z borówkami amerykańskimi. Przepis na ciasto z borówkami, którym się z Wami podzielę, jest sprawdzony.

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto

Jest to przepis na kruche ciasto z borówkami amerykańskimi z pianką. Aby upiec ciasto z borówkami na blasze średniej wielkości (39,5 cm dł i 23,5 cm szerokości) potrzebujemy następujących składników:

  • 4 żółtka
  • szklankę cukru
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostkę margaryny

Do przygotowania pianki potrzebujemy:

  • 4 białka
  • szklankę cukru
  • opakowanie kisielu (4 dag)

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z truskawkami [ PROSTY PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel
Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i szybkie ciasto!
Ciasto ze śliwkami. Tak to już czas na śliwki [SPRAWDZONY PRZEPISY]

Oprócz tego należy przygotować pół kilograma borówek amerykańskich, bez których ciasto z borówkami udać się nie może!

Najpierw robimy ciasto. Jest to kruche ciasto z borówkami, więc trzeba pamiętać, aby nie wyrabiać go długo. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę siekając ją nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do reszty. Zagniatamy szybko ciasto na stolnicy.

Gotowe ciasto formujemy w kulę i dzielmy na dwie części w proporcjach 4/5 i 1/5. Obie kule zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kulę należy rozwałkować. Dobrym sposobem jest owinięcie wałka do ciasta folią spożywczą. Ciasto się nie przykleja i nie rozgrzewa zbyt szybko. Wykładamy ciasto na blachę. Brzego blachy również wykładamy ciastem. Ciasto dobrze jest ponakłuwać widelcem.

Na ciasto wykładamy borówki. Następnie przygotowujemy piankę do ciasta z borówkami. I tak: ubijamy mikserem białka na sztywno, powoli dodajemy cukier. Wyłączmy mikser, a następnie wsypujemy powoli kisiel i piankę mieszamy już łyżką.

Piankę do ciasta z borówkami wykładamy na owoce. Na koniec małą kulę ciasta trzemy na tarce na dużych oczkach. Dzięki temu ciastio z borówkami będzie miało posypkę.

Ciasto z borówkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st. C i pieczemy przez 50 minut. Jeśli macie piekranik z funkcją termoobiegu, to na ostatnie 10 minut pieczenia warto go włączyć.

Jeśli uwielbiacie słodkie ciasta, można wystudzone ciasto z borówkami - tuż przed podaniem - posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



*Wybory Miss Mokrego Podkoszulka w Sosnowcu - ZOBACZ ZDJĘCIA PIĘKNYCH DZIEWCZYN
*Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Śląski Air Show w Katowicach - Samoloty F-16 w akcji [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*18 września otwarcie Galerii Katowickiej - ZOBACZ, JAKIE TAM BĘDĄ SKLEPY

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!