Ważne
    Ogórki z curry [SPRAWDZONY PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić...

    Ogórki z curry [SPRAWDZONY PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić przetwory z ogórków

    Maria Olecha

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Ogórki z curry [SPRAWDZONY PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić przetwory z ogórków

    ©arc

    Przetwory z ogórków czas zacząć. Ogórki z curry są proste do wykonania i pyszne. Są znakomitą przekąską, dodatkiem do kanapek. Ogórki jako przetwory zazwyczaj jemy kiszone, małosolne lub korniszony. Tymczasem ogórki z curry są o niebo zmaczniejsze! Jeśli jeszcze nie próbowaliście - zróbcie je sami. Przepis jest prosty i sprawdzony. Ogórkami z curry mojej mamy zajada się cała rodzina!
    Ogórki z curry [SPRAWDZONY PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić przetwory z ogórków

    ©arc

    ZOBACZ RÓWNIEŻ:
    Pikle z ogórków [PRZEPIS]. Jak zrobić smaczne pikle z ogórków?


    ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY:
    Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
    Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
    Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto


    Ogórki z curry najlepiej robić w małych słoikach, np. po dżemie, marmoladzie czy majonezie. Aby przygotować ok. 10-12 takich słoików pełnych przetworów z ogórków potrzebujemy następujących składników:
    • 2 kg średniej wielkieści ogórków gruntowych
    • 3 średnie cebule
    • liście selera (tyle, ile mamy słoików)
    • pół łyżki soli


    Do wykonania zalewy na ogórki z curry potrzebujemy:
    • 1 litr wody
    • szkalnkę octu
    • szklankę cukru
    • 1 opakowanie przyprawy curry


    Ogórki obieramy i kroimy do dużej miski na cienkie plasterki - łatwo i szybko zrobimy to na tarce, która ma ostrza do krojenia. Solimy. Cebulę obieramy i kroimy na plastry.

    Do garnka dajemy składniki zalewy i gotujemy. Zagotowaną zalewę zdejmujemy z ognia.

    Do każdego słoika dajemy plasterek cebuli i liść selera. Wkładamy ogórki - dużo i mocno ubijamy w słoikach. Wlewamy do słoików gorącą zalewę, zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy w dużym garnku przez 5 minut. Smacznego!

    ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY:
    Ciasto z truskawkami [ PROSTY PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel
    Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i szybkie ciasto!
    Ciasto ze śliwkami. Tak to już czas na śliwki [SPRAWDZONY PRZEPISY]




    WYBIERZ NAZWY DLA GONDOL KOLEJKI ELKA W PARKU ŚLĄSKIM [PLEBISCYT DZ]
    *Wyobry Miss Mokrego Podkoszulka w Sosnowcu - ZOBACZ ZDJĘCIA PIĘKNYCH DZIEWCZYN
    *Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Śląski Air Show w Katowicach - Samoloty F-16 w akcji [ZOBACZ ZDJĘCIA]
    *18 września otwarcie Galerii Katowickiej - ZOBACZ, JAKIE TAM BĘDĄ SKLEPY
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama