Menu Region

Pikle z ogórków [PRZEPIS]. Jak zrobić smaczne pikle z...

Pikle z ogórków [PRZEPIS]. Jak zrobić smaczne pikle z ogórków?

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Maria Olecha

Prześlij Drukuj
Pikle z ogórków [PRZEPIS]. Jak zrobić smaczne pikle z ogórków? Pikle z ogórków [PRZEPIS]. Jak zrobić smaczne pikle z ogórków?

Pikle z ogórków (© sxc.hu)

Pikle z ogórków - próbowaliście kiedyś? Bo pikle tradycyjne to mieszanka ogórków, marchwi, dyni, cebuli i zielonych pomidorów w marynacie warzywnej. Jednak same ogórki, moim zdaniem, wygrywają. Pikle z ogórków są łatwe do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Te przetwory z ogórków warto przygotować póki są ogórki gruntowe. A pikle z ogórków w zimowe wieczory smakują wybornie!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Ogórki z curry [SPRAWDZONY PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić przetwory z ogórków


Aby przygotować pikle z ogórków potrzebujemy:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki gorczycy


Natomiast do zalewy, która nadaje piklom z ogórków smaku i charakteru, będą nam potrzebny następujące składniki:

szklanka octu
  • szklanka cukru
  • 3 laskie łyżki miodu


ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!

Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto


Gdy składniki są przygotowane, bierzemy się za pikle z ogórków! Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Trzeba wydrążyć środki, a potem pokroić w grube paski.

Wrzucamy do dużej miski lub garnka i solimy. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odsączamy ogórki, ale uwaga! Nie wylewamy soku, który puściły! Będzie nam potrzebny do zalewy.

Cebulę kroimy na plasterki i dorzucamy do ogórków. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.

W osobnym garnku przygotowujemy zalewę z podanych wyżej składników oraz soku, który ogórki puściły. Zagotowujemy ją.

W słoikach układamy ciasno ogórki i dodajemy zalewę. Pikle z ogórków pasteryzujemy na ogniu przez 5 minut. Smacznego!



*Wybory Miss Mokrego Podkoszulka w Sosnowcu - ZOBACZ ZDJĘCIA PIĘKNYCH DZIEWCZYN
*Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Śląski Air Show w Katowicach - Samoloty F-16 w akcji [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*18 września otwarcie Galerii Katowickiej - ZOBACZ, JAKIE TAM BĘDĄ SKLEPY
Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama