Zupa grzybowa z łazankami lub ziemniakami [PRZEPIS]. Zobacz,...

    Zupa grzybowa z łazankami lub ziemniakami [PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić zupę grzybową

    MAO

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Zupa grzybowa przepis

    Zupa grzybowa przepis ©arc. PP

    Przepis na zupę grzybową: Zupa grzybowa to jedno z dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Zupa grzybowa wybornie smakuje z łazankami, a także pokrojonymi ziemniakami. Zobaczcie, jak zrobić zupę grzybową, która jest smaczna i sycąca.
    Zupa grzybowa przepis

    Zupa grzybowa przepis ©arc. PP

    Zupa grzybowa przepis: Jeśli zupa grzybowa, to grzyby muszą być. Najlepiej świeże - wedle upodobania: borowiki lub podgrzybki. Można zupę grzybową przygotwać i z jednych, i z drugich grzybów. Najważniejsze, aby pochodziły z pewnego źródła, jeśli sami nie znacie się na grzybach lub sami ich nie zbieracie. A takie grzyby kupimy w sklepach i na targach - muszą mieć certyfikaty.

    ZOBACZ TAKŻE:
    Grzyby 2013: Czekamy na wysyp grzybów. Czy w końcu nadejdzie?
    Jak powinniśmy zbierać grzyby? [PORADNIK]
    Na grzyby! To najlepszy od lat sezon dla grzybiarzy [JAKIE GRZYBY ZBIERAĆ]

    Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? [GRZYBY JADALNE PORADNIK]

    Przepis na zupę grzybową jest stosunkowo prosty. Oto, jakich składników potrzebujemy, aby zrobić zupę grzybową:
    • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
    • 2 średnie cebule
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • kostka rosołowa grzybowa
    • 2-3 łyżki masła
    • kilka kulek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
    • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki


    Zupa grzybowa - sposób przygotowania:

    Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową.

    Gotuj z Dziennikiem Zachodnim! Nasze przepisy na pyszne dania [SERWIS KULINARNY]

    Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotoujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

    Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

    Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

    Zupa grzybowa - z czym podawać:

    Zupa grzybowa jest pyszna zarówno z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę lub łazankami. Jeśli wolicie ziemniaki - należy je obrać, pokroić i wrzucić do garnka gotując kilka minut. Jeśli wybraliście łazanki, makaron należy ugotować osobno, ale tak, aby był al dente! Ugotowane łazanki nakładamy na talerze zalewając zupą.

    Zupa grzybowa powinna być zabielona - nalepiej śmietaną 12-proc. do zup i sosów. Pamiętajcie, że nigdy nie dodajemy śmietany do zupy, a odwrotnie, wtedy śmietana się nie zetnie i gładko rozprowadzi. najlepiej zrobić to w kubku lub garnuszku - wlewamy do garnuszka/kubka kilka łyżek zypy, potem kilka łyżek śmietany i mieszamy. Całość wlewamy do garnka.

    Zupa grzybowa gotowa. Smacznego!



    *POGODA NA WRZESIEŃ 2013
    *Koszmarny wypadek w Jasienicy: Jechał pod prąd i zginął w płomieniach [ZDJĘCIA +18]
    *MISS POLKA 2013: Najpiękniejsze dziewczyny Polski wybrane! [ZOBACZ ZDJĘCIA]
    *Kolejka Elka już działa! Zobacz całą trasę z lotu ptaka [ZDJĘCIA+ WIDEO]
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (4)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ??? no cóz nic dodać nic ująć !!! PRAWDZIWEK!!! potoczna nazwa :)) borowik znaczy tylko z tego mam g

      doock (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      jak w tytule:))

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      sponsoring

      Janina (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 12 / 7

      wszędzie te kostki rosołowe i vegeta! ludzie, co wy normalnie rosołu nieumiecie ugotować albo doprawić zupy normalnymi przyprawami tylko tym ścierwem? to chyba wszystko sponsorowane przez vegete i...rozwiń całość

      wszędzie te kostki rosołowe i vegeta! ludzie, co wy normalnie rosołu nieumiecie ugotować albo doprawić zupy normalnymi przyprawami tylko tym ścierwem? to chyba wszystko sponsorowane przez vegete i knorra...zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      zupa grzybowa

      Maria Olecha DZ (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 3

      Dzień dobry,
      Pani/Pana przepis jest pewnie świetny. Wypróbuję na pewno. Ja gotuję zupę grzybową tak, jak moja mama mnie nauczyła.

      Pozdrawiam serdecznie; )

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      wariacje na temat grzybowej

      yano (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 8

      Mój wasriant grzybowej jest trochę inny. Ja borowików nie wrzucam od razu do wywaru. Najpierw je duszę na patelni w maśle klarowanym. Jeśli grzybki dostatecznie puszczą soki i zrobia sos, wówczas...rozwiń całość

      Mój wasriant grzybowej jest trochę inny. Ja borowików nie wrzucam od razu do wywaru. Najpierw je duszę na patelni w maśle klarowanym. Jeśli grzybki dostatecznie puszczą soki i zrobia sos, wówczas dodaję je do wywaru.
      Z kolei do mojej grzybówki najlepiej pasuje makaron mini farfale. Farfale ugotowane, zahartowane i odcedzone posypuję zieloną, posiekaną pietruszką i zalewam zupą. Też pyszne.zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama