18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa grzybowa z łazankami lub ziemniakami [PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić zupę grzybową

MAO
Zupa grzybowa przepis
Zupa grzybowa przepis arc. PP
Przepis na zupę grzybową: Zupa grzybowa to jedno z dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Zupa grzybowa wybornie smakuje z łazankami, a także pokrojonymi ziemniakami. Zobaczcie, jak zrobić zupę grzybową, która jest smaczna i sycąca.

Zupa grzybowa przepis: Jeśli zupa grzybowa, to grzyby muszą być. Najlepiej świeże - wedle upodobania: borowiki lub podgrzybki. Można zupę grzybową przygotwać i z jednych, i z drugich grzybów. Najważniejsze, aby pochodziły z pewnego źródła, jeśli sami nie znacie się na grzybach lub sami ich nie zbieracie. A takie grzyby kupimy w sklepach i na targach - muszą mieć certyfikaty.

ZOBACZ TAKŻE:
Grzyby 2013: Czekamy na wysyp grzybów. Czy w końcu nadejdzie?
Jak powinniśmy zbierać grzyby? [PORADNIK]
Na grzyby! To najlepszy od lat sezon dla grzybiarzy [JAKIE GRZYBY ZBIERAĆ]

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? [GRZYBY JADALNE PORADNIK]

Przepis na zupę grzybową jest stosunkowo prosty. Oto, jakich składników potrzebujemy, aby zrobić zupę grzybową:

  • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Zupa grzybowa - sposób przygotowania:

Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową.

Gotuj z Dziennikiem Zachodnim! Nasze przepisy na pyszne dania [SERWIS KULINARNY]

Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotoujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

Zupa grzybowa - z czym podawać:

Zupa grzybowa jest pyszna zarówno z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę lub łazankami. Jeśli wolicie ziemniaki - należy je obrać, pokroić i wrzucić do garnka gotując kilka minut. Jeśli wybraliście łazanki, makaron należy ugotować osobno, ale tak, aby był al dente! Ugotowane łazanki nakładamy na talerze zalewając zupą.

Zupa grzybowa powinna być zabielona - nalepiej śmietaną 12-proc. do zup i sosów. Pamiętajcie, że nigdy nie dodajemy śmietany do zupy, a odwrotnie, wtedy śmietana się nie zetnie i gładko rozprowadzi. najlepiej zrobić to w kubku lub garnuszku - wlewamy do garnuszka/kubka kilka łyżek zypy, potem kilka łyżek śmietany i mieszamy. Całość wlewamy do garnka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zupa grzybowa z łazankami lub ziemniakami [PRZEPIS]. Zobacz, jak zrobić zupę grzybową - Dziennik Zachodni