Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni: PRZEPIS na pyszną zupę z dyni. według tradycyjnej i sprawdzonej receptury. Jak ugotować zupę dyniową? Sprawź

MAO
Dynia to wciąż mało doceniane warzywo w Polsce. A szkoda, bo dania z dyni są smaczne i pożywne. Zupa z dyni jest łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Jak zrobić zupę dyniową? To nic trudnego. Oto przepis na zupę z dyni.

Zupa z dyni: PRZEPIS na pyszną zupę z dyni

ZOBACZ TAKŻE:
Ciasto dyniowe [PRZEPIS]. Jak zrobić szybkie i łatwe ciasto z dynią?

Na początek kilka praktycznych informacji o rodzajach dyni. W sumie jest ok. 20 gatunków dyni. Zupa z dyni jest najlepsza z dyni hokkaido, która jest niewielka, spłaszczona i ma ciemnopomarańczową skórkę oraz nieco jasniejszy miąższ. Z kolei do ciast świetna jest dynia piżmowa, która na pierwszy rzut oka a klasyczną dynią ma niewiele wspólnego - ma jasnokremową skórkę, a kształtem przypomina gruszkę. W diecie bezglutenowej zalecana jest dynia makaronowa - średniej wielkości, podłużny, ma jasnożółtą skórę.

Zupa z dyni powinna być z dyni hokkaido. Pyszna zupa z dyni powinna składać się z następujących składników:

  • 0,5 kg dyni (obranej ze skóry, bez pestek)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana 12-proc. do zup i sosów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • gałka muszkatołowa

Obraną dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z wodą, kostką rosołową i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy będzie gotowa, wodę przelewamy do innego garnka, a dynię wyławiamy i przekładamy do miski. Miąższ miksujemy blenderem.

Cebule obieramy i kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i cebulę. Uwaga, cebula nie ma się smażyć. Trzeba ją zeszklić. Tylko wtedy zupa z dyni będzie miała odpowiedni smak i złocisty kolor. Gotową cebulę również miksujemy blenderem.

Zupa z dyni to także ziemniaki, które obieramy, płuczemy i kroimy w talarki lub kostkę wrzucamy do wywaru dyniowego i gotujemy kilka minut do miękkości.

Gdy ziemniaki są gotowe, do wywaru dodajemy zmiksowany miąższ dyni oraz zmiksowane cebule. Dodajmy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, sproszkowaną słodką czerwoną paprykę. Następnie dodajmy 2-3 łyżki śmietany. Zupa z dyni powinna mieć jasnoczerwony kolor.

Natkę pietruszki siekamy, a na tarce ścieramy kawałek gałki muszkatołowej. Dodajmy do zupy. Uwaga! Gałkę dodajemy ostrożnie, aby nie zupa z dyni nie miała zbyt intensywnego smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Nie przegapcie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa z dyni: PRZEPIS na pyszną zupę z dyni. według tradycyjnej i sprawdzonej receptury. Jak ugotować zupę dyniową? Sprawź - Dziennik Zachodni