Zupa z dyni: PRZEPIS na pyszną zupę z dyni
ZOBACZ TAKŻE:
Ciasto dyniowe [PRZEPIS]. Jak zrobić szybkie i łatwe ciasto z dynią?
Na początek kilka praktycznych informacji o rodzajach dyni. W sumie jest ok. 20 gatunków dyni. Zupa z dyni jest najlepsza z dyni hokkaido, która jest niewielka, spłaszczona i ma ciemnopomarańczową skórkę oraz nieco jasniejszy miąższ. Z kolei do ciast świetna jest dynia piżmowa, która na pierwszy rzut oka a klasyczną dynią ma niewiele wspólnego - ma jasnokremową skórkę, a kształtem przypomina gruszkę. W diecie bezglutenowej zalecana jest dynia makaronowa - średniej wielkości, podłużny, ma jasnożółtą skórę.
Zupa z dyni powinna być z dyni hokkaido. Pyszna zupa z dyni powinna składać się z następujących składników:
- 0,5 kg dyni (obranej ze skóry, bez pestek)
- 0,5 kg ziemniaków
- 1,5 litra wody
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy
- śmietana 12-proc. do zup i sosów
- natka pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- gałka muszkatołowa
Obraną dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z wodą, kostką rosołową i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy będzie gotowa, wodę przelewamy do innego garnka, a dynię wyławiamy i przekładamy do miski. Miąższ miksujemy blenderem.
Cebule obieramy i kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i cebulę. Uwaga, cebula nie ma się smażyć. Trzeba ją zeszklić. Tylko wtedy zupa z dyni będzie miała odpowiedni smak i złocisty kolor. Gotową cebulę również miksujemy blenderem.
Zupa z dyni to także ziemniaki, które obieramy, płuczemy i kroimy w talarki lub kostkę wrzucamy do wywaru dyniowego i gotujemy kilka minut do miękkości.
Gdy ziemniaki są gotowe, do wywaru dodajemy zmiksowany miąższ dyni oraz zmiksowane cebule. Dodajmy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, sproszkowaną słodką czerwoną paprykę. Następnie dodajmy 2-3 łyżki śmietany. Zupa z dyni powinna mieć jasnoczerwony kolor.
Natkę pietruszki siekamy, a na tarce ścieramy kawałek gałki muszkatołowej. Dodajmy do zupy. Uwaga! Gałkę dodajemy ostrożnie, aby nie zupa z dyni nie miała zbyt intensywnego smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
Nie przegapcie
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?