Ważne
    Nie profanujmy włoskiej kuchni

    Nie profanujmy włoskiej kuchni

    Valetine Low

    Polska

    Aktualizacja:

    Polska

    Świat pokochał włoską kuchnię. Jednak żeby poznać smak prawdziwych włoskich specjałów, trzeba stosować się do kilku zasad. I nie polewać makaronu keczupem - Valentine Low.
    Nie profanujmy włoskiej kuchni

    ©123rf

    Kuchnia włoska tak całkowicie podbiła zachodni świat, że dzisiaj trudno sobie wyobrazić, by większość brytyjskich rodzin mogła przeżyć tydzień bez zjedzenia pizzy lub makaronu w tej czy innej postaci. Uwielbiamy spaghetti carbonara, dzieci przepadają za spaghetti al pomodoro i naprawdę dużą przyjemność sprawia nam zjedzenie wielkiej pizzy (inna sprawa, że ta, którą nam przywożą po telefonie do pizzerii na rogu, większość Włochów przyprawiłaby o palpitacje serca).
    Jednak według ekspertów, korzystając z dorobku tej kuchni, ludzie nadal popełniają takie błędy, które przeciętnego Włocha wprawiłyby w przerażenie.

    Aby sprowadzić ich na dobrą drogę, szacowny włoski instytut żywności opublikował listę 10 przykazań kuchennych, które mają "nauczyć obcokrajowców, jak uniknąć kulinarnych horrorów".


    Academia Barilla z Parmy, która stawia sobie za cel "ochronę włoskich produktów żywnościowych wyrabianych przez renomowanych wytwórców pod poświadczonymi nazwami przed niskiej jakości podróbkami", twierdzi, że jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez obcokrajowców jest picie cappuccino w czasie popołudniowego lub wieczornego posiłku. Wtedy pija się espresso, a cappuccino jest na śniadanie. "Możecie poprosić o cappuccino na koniec posiłku, ale miejcie świadomość, że większość Włochów tego nie robi". Mało tego, zamówienie cappuccino po 12 jest traktowane jako poważne faux pas. Podobnie jak zamawianie herbaty do posiłku - obsługa pomyśli, że jesteście chorzy, bo to jedyne przypadki, kiedy Włoch po posiłku zamówi herbatę zamiast kawy.

    Makaron i risotto nie powinny towarzyszyć innym daniom, z wyjątkiem bardzo rzadkich przypadków, takich jak Ossobuco alla Milanese - gicz cielęca duszona z warzywami, białym winem i bulionem - którą serwuje się z risotto.
    "Podawanie makaronu jako dodatku do innych potraw jest powszechne w niektórych krajach, ale we Włoszech jest postrzegane jako niemal świętokradztwo". Inne zbrodnie związane z makaronem to dolewanie oleju do gotującej się wody (należy go dodać dopiero po odcedzeniu makaronu) oraz dodawanie ketchupu do makaronu.
    "To jedno z tych połączeń, które najbardziej szokują Włochów", napisała Academia. "Zachowajcie ketchup do frytek lub hot dogów!".

    Innym powszechnym błędem jest przekonanie, że są jakieś włoskie przepisy na makaron z kurczakiem. "Zawsze wyjaśniamy z pewnym zakłopotaniem, że we Włoszech nie ma żadnych gorących potraw łączących makaron z kurczakiem". Tak więc penne z kurczakiem w śmietanowym sosie są pyszne, ale z prawdziwą włoską kuchnią nie mają wiele wspólnego.
    Chociaż spaghetti Bolognese jest najpopularniejszym na świecie włoskim daniem, to jednak - jak pisze Academia - nie znajdziemy w Bolonii ani jednej restauracji, która by je podawała: oryginalny przepis dotyczy tagliatelle, a nie spaghetti. "Może się wydawać, że to tylko drobny szczegół, ale w prawdziwej kuchni włoskiej połączenie odpowiedniego rodzaju makaronu z odpowiednim sosem jest uważane za rzecz niemal świętą."

    Inne rzekomo włoskie potrawy, które są lepiej znane za granicą, to sałatka Cezara (wymyślona przez Cezarego Cardiniego, ale "niemal nieznana" we Włoszech) i Fettuccine Alfredo, czyli rodzaj makaronu podawany z masłem i parmezanem, danie, które mimo że zostało wynalezione przez rzymskiego restauratora, jest "najmniej znanym daniem we Włoszech". Anglosasi szaleją za tym daniem, które jest obowiązkową pozycją w każdym amerykańskim czy kanadyjskim menu.

    Ostatnie przykazanie nakazuje szanować tradycję i to, co mówi "włoska mama". "Ona wie od swojej mamy, która wiedziała od swojej mamy, która wiedziała od swojej mamy, i tak dalej". "Wszystko zostało wypróbowane i sprawdzone. Musimy dzielić się włoskim jedzeniem z naszymi najbliższymi. O to właśnie chodzi w życiu, miłości i rodzinie".
    Tłumaczenie: Witold Turopolski

    Czytaj także

      Komentarze (3)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Nie profanujmy włoskiej kuchni

      Rook (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 11 / 8

      Brakuje mi tu jeszcze jednego obostrzenia/przypomnienia: żaden Włoch nie zaleje rozgotowanego makaronu horrendalną ilością sosu i nie zasypie tartym serem, jak często ma to miejsce na polskich...rozwiń całość

      Brakuje mi tu jeszcze jednego obostrzenia/przypomnienia: żaden Włoch nie zaleje rozgotowanego makaronu horrendalną ilością sosu i nie zasypie tartym serem, jak często ma to miejsce na polskich stołach. Makaron jest lekko twardy (al dente) i oklejony sosem. Ser tylko z górnej półki i nie do każdego rodzaju makaronu.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      taaaa

      dren (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 15 / 19

      faktycznie włoska kuchnia jest ceniona na świecie za prostotę, ale żadna pizza, spaghetti nie może się równą ze schabowym z ziemniaczkami i marchewką z groszkiem.
      Kuchnia włoska jest baaaaardzo...rozwiń całość

      faktycznie włoska kuchnia jest ceniona na świecie za prostotę, ale żadna pizza, spaghetti nie może się równą ze schabowym z ziemniaczkami i marchewką z groszkiem.
      Kuchnia włoska jest baaaaardzo przereklamowana a Włosi zawsze robią wiele szumu z byle gówna.
      a i jeszcze jak ktoś ma ochotę po południu na kawę z mlekiem to przecież nie będzie przejmował się co powiedzą makaroniarze.zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      schabowym z ziemniaczkami i marchewką z groszkiem. z TWEGO RYJKA

      777 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 14 / 17

      Musimy dzielić się włoskim jedzeniem z naszymi najbliższymi. O to właśnie chodzi w życiu, miłości i rodzinie". RODZINA W POLSZY INO Z POwodUF FINANSOWYCH UKŁAD TYLE SIEROT i EUROSIEROT BRAK...rozwiń całość

      Musimy dzielić się włoskim jedzeniem z naszymi najbliższymi. O to właśnie chodzi w życiu, miłości i rodzinie". RODZINA W POLSZY INO Z POwodUF FINANSOWYCH UKŁAD TYLE SIEROT i EUROSIEROT BRAK PRZYROSTU EUTANAZJA PO URODZENIU I PRZED ŚMIERTNA.
      zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama