DziennikZachodni.pl - wiadomości Śląsk, wiadomości ze Śląska

Kulinarni blogerzy polecają: rabarbar, szparagi i botwinka [PRZEPISY]

Ciasto: 35 dag mąki 3 żółtka 100g masła 3 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: 50-70 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanejBeza: 3 białka

Dorota Wdowińska-Rozbicka / smakuje.blox.pl

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/8] Następne

Tatar z rabarbarem i bezą

Ciasto:
35 dag mąki
3 żółtka
100g masła
3 łyżki wody
szczypta soli

Nadzienie:
50-70 dag rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:
3 białka
100g cukru

Polewa:
1/3 tabliczkiczekolady
1 łyżeczka mleka

Wykonanie:
Na stolnicę wysypuję mąkę, robię wgłębienie i dodaję żółtka, wodę oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę wcześniej lekko posmarowaną masłem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę ok. 20 min w 180 st., aż będzie widać, że ciasto traci surowość. Rabarbar myję i bez obierania ze skórki kroję w mniejsze kawałki. Wrzucam do garnka razem z cukrem i przesmażam chwilkę. W niewielkiej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną, dodaję do rabarbaru, mieszam i jeszcze chwile podgrzewam. Dżem rabarbarowy wykładam na upieczony spód ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier. Białka wykładam na rabarbar. Całość zapiekam ok. 20 min w 180 st. Czekoladę rozpuszczam w mikrofalówce z łyżeczką mleka - skrapiam polewą przestudzone ciasto.

Polecamy