Pyszne potrawy z grilla. Jak grillować i co grillować? [PORADNIK GRILLOWY, GRILL PRZEPISY]
Marynata z bloga Pass The Food Marty
SOS BARBEQUE
Doskonały jako marynata do mięs i warzyw, a także jako alternatywa dla zwykłego ketchupu.
Składniki na ok. 900 g:
1 kg dojrzałych pomidorów typu lima (lub 2 puszki pomidorów),
150 ml passaty pomidorowej,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
200 g ananasa z puszki,
2 łyżki octu balsamicznego,
6 łyżki melasy buraczanej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka chili w proszku lub mała papryczka chili,
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego,
sól, pieprz,
olej z pestek winogron.
Sposób przygotowania:
Jeśli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skóry, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Gotuj w rondlu razem z passatą pomidorową przez 15-20 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez kilka minut, a następnie wrzuć posiekany czosnek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj cząstki ananasa, cynamon, kmin oraz chili i smaż przez kilka minut stale mieszając. Dodaj pomidory i passatę, ocet balsamiczny i melasę. Dopraw do smaku, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut. Na koniec wszystko zmiksuj na gładką masę.
Przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.