18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI?...
fot. ARC

Miketa: Krupniok jest śląski i kropka [WALCZYMY O KRUPNIOKA]

JAK PODAWAĆ KRUPNIOKI?
4. Wersja grillowana z boczkiem.


Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) - krupniouki. Krupnioki nazywane również - jelitka, kaszanka, graupenwurst, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.

Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.

Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.

Surowcem do wyrobu krupnioków jest gorszy rodzaj mięsa uzyskanego podczas świniobicia, czyli głowy, podgardle, pachwiny, podroby: serca i ozory; upuszczona świeża krew oraz bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Krupniok dawniej wykonywany był z kaszy gryczanej zwanej pogańskimi krupami oraz w mniejszym stopniu z kaszy jęczmiennej. Kaszę tę zabezpieczano w odpowiedniej ilości już przed świniobiciem, a w czasie świniobicia gotowano.

Zobacz również

TVP odsłoniło karty. Znamy komentatorów najciekawszych meczów Euro

TVP odsłoniło karty. Znamy komentatorów najciekawszych meczów Euro

Mali goście wspólnie przygotowywali posiłek w redakcji Dziennika Zachodniego

Mali goście wspólnie przygotowywali posiłek w redakcji Dziennika Zachodniego

Polecamy

Nowe Renault Captur. Rozpoczęło się przyjmowanie zamówień

Nowe Renault Captur. Rozpoczęło się przyjmowanie zamówień

Italia zachwycona Polakiem. Szaleństwo na Półwyspie Apenińskim. ''Zbawiciel''

Italia zachwycona Polakiem. Szaleństwo na Półwyspie Apenińskim. ''Zbawiciel''

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)