Dynia, czyli przepyszna królowa jesieni [PROSTE PRZEPISY NA DANIA Z DYNI]
Dynia z pieca (Calabaza al Horno)
Składniki:
dynia - 1 kilogram
Jogurt (najlepiej typu greckiego) - 200 mililitrów
Pieprz tłuczony - 5 gramów
oliwa z oliwek - 5 łyżek
sól morska - 5 gramów
papryka ostra - 1 szczypta
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
Mielony kmin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie półksiężyca o grubości około 1,5 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skrop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić). W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, z 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym sosem jogurtowym.