Dynia, czyli przepyszna królowa jesieni [PROSTE PRZEPISY NA DANIA Z DYNI]
Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem
Składniki:
dynia pokrojona w kostkę - 400 gramów
poszatkowana biała część pora
pieprz - 1 szczypta
kwaśne jabłko obrane i wydrążone - 1 sztuka
tymianek - 1 szczypta
ziemniaki - 2 sztuki
jogurt - 3 łyżki
Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
estragon - 1 szczypta
posiekana cebula - 1 sztuka
roztarty ząbek czosnku - 2 sztuki
masło - 1 łyżka
Przygotowanie:
Stop masło i podsmaż na nim cebulę, por i czosnek. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Po chwili dodaj ziemniaki, dynię i kawałki jabłka, całość duś 5 minut.
Następnie dodaj 0,5 l rosołu, przygotowanego z kostek Bulionu cielęcego Knorr zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotuj ok. 35 minut. Pod koniec gotowania dodaj zioła oraz pieprz. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito, po czym dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne). Przed podaniem dodaj do kremu z dyni jogurt i szczypiorek.