6 z 6
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Dynia, czyli przepyszna królowa jesieni [PROSTE PRZEPISY NA DANIA Z DYNI]
Zupa dyniowo-kokosowa
Składniki:
miąższ dyni - 60 dekagramów
Bulionetka
Bulion drobiowy Knorr
szalotka - 3 sztuki
dymka - 1 sztuka
mleko kokosowe - 2 szklanki
sos rybny - 2 łyżki
garść liści kolendry
czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
Przysmaż szalotki na oleju.
Następnie obierz je, pokrój wzdłuż na połówki i odłóż na później. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Przygotuj 0,5 l bulionu z wody i Bulionetki Knorr. Do dużego garnka wlej mleko oraz bulion. Dodaj dynię, kolendrę i szalotki. Zagotuj, posól (jeśli uznasz to za konieczne), po czym gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka (ok. 10 minut). Całość wymieszaj z sosem rybnym i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp zupę pieprzem i dymką, serkiem mascarpone.