Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz: Sposób na kurczaka wart jest nagrody [KONKURS KULINARNY]

Konrad Gaca
Aneta Paździor
Aneta Paździor dzięki przepisowi na risotto z soczewicą i kurczakiem zwyciężyła w styczniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Otrzyma prawo do bezpłatnego korzystania przez 28 dni z kompleksowego programu dietetyczno-treningowego GACA SYSTEM i będzie miała także szansę na zdobycie prestiżowego tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania.

Mięso z piersi kurczaka to znakomita propozycja dla wszystkich osób, którym zależy na schudnięciu oraz utrzymaniu formy. Jest ono bogate w białko, a co równie ważne, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Dlaczego trzeba jeść białko? Lista argumentów za jest długa. Wszyscy, którzy kiedykolwiek mieli problem z otyłością, wiedzą, jak trudno jest opanować ataki głodu. Duża ilość protein w posiłkach sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości i nie podjadamy śmieciowego jedzenia, ani nie rzucamy się jak szaleni na kolejne posiłki. Ponadto jedzenie białka pomaga spalać kalorie. Organizm zużywa ich znacznie więcej niż przy trawieniu węglowodanów i tłuszczów. Jedząc białko, dbamy o nasze mięśnie i kości.

Należy jednak pamiętać, że radykalne zwiększenie podaży białka nie rozwiąże naszych kłopotów z formą. Na spożywanie większych ilości białka powinny uważać osoby mające problemy z nerkami. Pamiętajmy, że zwykle uważa się za zdrowe jedzenie protein w stosunku 1 g - 1 kg masy ciała, osoby aktywne fizycznie mogą jeść ich nieznacznie większą ilość.
Ryż brązowy to znakomite źródło węglowodanów. Osoby, które zakończyły proces wyprowadzania z diety, albo po prostu chcą dbać o formę, śmiało powinny dodawać go do posiłków.

Chociaż jego przygotowanie zajmuje więcej czasu niż białego odpowiednika, to nie jest to czas stracony. Ryż brązowy ma więcej substancji mineralnych, witamin i błonnika niż biały.

W przepisie pani Anety nie zabrakło także warzyw. Papryka to sprawdzony środek zapewniający długo utrzymujące się uczucie sytości. Ponadto sprawia, że nasz układ pokarmowy zaczyna działać efektywniej. Poza tym papryka dostarcza dużo witaminy C, a także A i E. Dobroczynny wpływ na układ pokarmowy ma także cukinia. To lekko strawne warzywo sprawdza się jako sposób na usuwanie toksyn z organizmu oraz źródło witamin B1, B2, C i PP.

Dodatek ząbka czosnku sprawi, że potrawa zyska jeszcze większą moc prozdrowotną. Ta niewielka roślina jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami i bakteriami, dlatego powinniśmy pamiętać o niej szczególnie w okresie, kiedy łatwo o przeziębienia i choroby. Ponadto czosnek doskonale sprawdza się w walce z pasożytami i grzybami. Jego dobroczynne działanie odczują także cukrzycy, osoby mające kłopoty z układem krążenia - działa on przeciwzakrzepowo i powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu. Jakby tego było mało, ma on działanie antynowotworowe. Dotychczas przeprowadzane badania wskazują, że czosnek jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego.

Konrad Gaca
prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Przepis miesiąca w konkursie

Risotto z soczewicą i kurczakiem

Składniki:
2 filety z piersi kurczaka 50 g brązowego ryżu 25 g czerwonej soczewicy 1 cebula
1 ząbek czosnku kilka zielonych fasolek szparagowych - odmiana gruba pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół małej cukinii zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, pomijając dodawanie soli. Na 7 minut przed końcem gotowania, gdy ryż jest półtwardy, dolać 1/3 szklanki wrzątku i wrzucić soczewicę. Wymieszać, przykryć i zredukować ogień pod garnkiem do minimum. Wyłączyć gaz, ale garnka nie odkrywać - ryż z soczewicą będzie jeszcze dochodzić w czasie przygotowania pozostałych składników dania.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do rondla o grubym dnie, wlać ćwierć szklanki wody. Zagotować. Wrzucić papryki pokrojone w kostkę i pociętą na kawałki fasolkę szparagową. Przykryć, gotować na małym ogniu 5 minut, następnie wrzucić pokrojoną w talarki cukinię, dusić jeszcze 3 minuty w małej ilości wody. W tym czasie pokroić piersi kurczaka w dość sporą kostkę, obsypać ziołami prowansalskimi i wrzucić do gotujących się warzyw. Uzupełnić wodę do minimalnej ilości. Przykryć, gotować 3 minuty, dołożyć ryż z soczewicą, delikatnie wymieszać.

Po wyłożeniu na talerz polać danie 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Uwagi: kurczak powinien być gotowany króciutko, żeby był jędrny, miękki i soczysty. Zbyt długie gotowanie sprawi, że będzie twardy i suchy.

Autorka przepisu:
Aneta Paździor

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1} Nadal masz szansę na wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy czwartą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z których należy skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie w ramach konkursu będziemy prezentować dania opracowane przez inne osoby związane z Gaca System. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2} Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.

Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3} Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.


*Michał Smolorz nie żyje ZDJĘCIA I WIDEO Z POGRZEBU
*Dramatyczny pożar kościoła w Orzeszu-Jaśkowicach [UNIKATOWE ZDJĘCIA I WIDEO]
*Ogólnopolski Ranking Szkół Ponadpodstawowych 2013 SPRAWDŹ NAJLEPSZE LICEA I TECHNIKA
*Horoskop na 2013 rok ZOBACZ, CO MÓWIĄ KARTY

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!