Podczas świątecznej krzątaniny nie zawsze starcza nam czasu na wszystko co jest do zrobienia. Dlatego dobrą opcją jest także ciasto bez pieczenia, które możemy zrobić bez zajmowania piekarnika. Dzięki temu w tym samym czasie mamy zrobione dwie potrawy. Wiele ciast na Wielkanoc możemy zrobić właśnie w taki sposób. Poniżej znajdują się nasze propozycje na tanie i dobre wypieki, które każdemu przypadną do gustu.
Babka wielkanocna
Babka to ciasto wielkanocne, które jest bardzo łatwe w wykonaniu i nie przysporzy wielu problemów. Wystarczy kilka składników i mamy pyszny wypiek, który można udekorować według własnego uznania.
Składniki
- 7 jaj
- szklanka oleju
- szklanka białego cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Do dużej miski wbić jaja, dodać cukier i ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy i kremowej konsystencji. Podczas miksowania dodawać powoli olej do masy. W drugiej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia, a potem dodać składniki sypkie do składników mokrych. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i wystudzoną babkę wielkanocną posypać cukrem pudrem.
Wielkanocne babeczki
Babeczki to wypiek idealny do koszyczka wielkanocnego i jako dodatek podczas popołudniowej herbaty. Można zrobić je w wielu wariantach zmieniając składniki lukru lub używając zamiast niego polewy czekoladowej.
Składniki
- 4 jaja
- 400 gramów mąki
- szklanka białego cukru
- pół szklanki cukru pudru
- roztopiona kostka masła
- sok wyciśnięty z cytryny
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Do miski wbić jaja, dodać cukier biały i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać do masy masło roztopione, połowę wyciśniętego soku z cytryny, skórkę otartą z cytryny i mąkę. Całość miksować do uzyskania gęstej masy. Do foremek wlać masę i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. W między czasie przygotować lukier do polania babeczek, czyli do garnka wsypać cukier puder, resztę soku z cytryny i mieszać do uzyskania płynnego lukru.
Sernik wielkanocny na zimno
Wielkanocny sernik jest robiony na wiele sposobów w zależności od regionu jak i upodobań smakowych. Może być przygotowany w piekarniku lub doskonale sprawdzi się jako ciasto bez pieczenia z ulubioną galaretką, owocami i bitą śmietaną.
Składniki
- opakowanie biszkoptów
- galaretka o ulubionym smaku
- 180 gramów śmietany 30%
- 350 gramów serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Wykonanie
Śmietanę przelać do miski i ubić mikserem. Następnie dodać cukier puder i miksować dalej do połączenia się składników. Dodać serki homogenizowane i wymieszać. Do szklanki wlać około 2 łyżki wody, dodać żelatynę i rozpuścić. Po przestudzeniu wlać żelatynę do masy i zmiksować do gładkiej konsystencji. Przygotować blachę do pieczenia lub tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Dodać na nie masę serową i włożyć do lodówki do schłodzenia. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i po przestygnięciu przelać na masę serową. Chłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?