Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wielkanoc – proste i tanie przepisy, które możesz wypróbować na święta. Pyszna babka wielkanocna i sernik w kilka chwil

AS
Ciasta wielkanocne łatwe w przygotowaniu, które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Sernik na Wielkanoc, pyszne babeczki czy babka wielkanocna to wypieki znane i lubiane, które możesz urozmaicić różnymi dodatkami
Ciasta wielkanocne łatwe w przygotowaniu, które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Sernik na Wielkanoc, pyszne babeczki czy babka wielkanocna to wypieki znane i lubiane, które możesz urozmaicić różnymi dodatkami
Ciasta wielkanocne to słodkie desery, które bardzo często goszczą na świątecznym stole. Razem z żurkiem, jajkami faszerowanymi i sałatkami znajdują się w czołówce potraw na Wielkanoc. Są świetną propozycją do popołudniowej kawy czy herbaty. Nie zawierają wiele składników, które są łatwo dostępne i część z nich z pewnością posiadasz w domu. Sprawdźmy jakie przepisy mamy do zaproponowania.

Podczas świątecznej krzątaniny nie zawsze starcza nam czasu na wszystko co jest do zrobienia. Dlatego dobrą opcją jest także ciasto bez pieczenia, które możemy zrobić bez zajmowania piekarnika. Dzięki temu w tym samym czasie mamy zrobione dwie potrawy. Wiele ciast na Wielkanoc możemy zrobić właśnie w taki sposób. Poniżej znajdują się nasze propozycje na tanie i dobre wypieki, które każdemu przypadną do gustu.

Babka wielkanocna

Babka to ciasto wielkanocne, które jest bardzo łatwe w wykonaniu i nie przysporzy wielu problemów. Wystarczy kilka składników i mamy pyszny wypiek, który można udekorować według własnego uznania.

Składniki

  • 7 jaj
  • szklanka oleju
  • szklanka białego cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie
Do dużej miski wbić jaja, dodać cukier i ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy i kremowej konsystencji. Podczas miksowania dodawać powoli olej do masy. W drugiej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia, a potem dodać składniki sypkie do składników mokrych. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną i wystudzoną babkę wielkanocną posypać cukrem pudrem.

Wielkanocne babeczki

Babeczki to wypiek idealny do koszyczka wielkanocnego i jako dodatek podczas popołudniowej herbaty. Można zrobić je w wielu wariantach zmieniając składniki lukru lub używając zamiast niego polewy czekoladowej.

Składniki

  • 4 jaja
  • 400 gramów mąki
  • szklanka białego cukru
  • pół szklanki cukru pudru
  • roztopiona kostka masła
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Do miski wbić jaja, dodać cukier biały i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać do masy masło roztopione, połowę wyciśniętego soku z cytryny, skórkę otartą z cytryny i mąkę. Całość miksować do uzyskania gęstej masy. Do foremek wlać masę i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. W między czasie przygotować lukier do polania babeczek, czyli do garnka wsypać cukier puder, resztę soku z cytryny i mieszać do uzyskania płynnego lukru.

Sernik wielkanocny na zimno

Wielkanocny sernik jest robiony na wiele sposobów w zależności od regionu jak i upodobań smakowych. Może być przygotowany w piekarniku lub doskonale sprawdzi się jako ciasto bez pieczenia z ulubioną galaretką, owocami i bitą śmietaną.

Składniki

  • opakowanie biszkoptów
  • galaretka o ulubionym smaku
  • 180 gramów śmietany 30%
  • 350 gramów serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Wykonanie
Śmietanę przelać do miski i ubić mikserem. Następnie dodać cukier puder i miksować dalej do połączenia się składników. Dodać serki homogenizowane i wymieszać. Do szklanki wlać około 2 łyżki wody, dodać żelatynę i rozpuścić. Po przestudzeniu wlać żelatynę do masy i zmiksować do gładkiej konsystencji. Przygotować blachę do pieczenia lub tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Dodać na nie masę serową i włożyć do lodówki do schłodzenia. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i po przestygnięciu przelać na masę serową. Chłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera