Najprawdopodobniej wynika to z wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego , ważnego antyoksydantu z grupy polifenoli, który może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę i kontrolę poziomu glukozy we krwi.
- W przypadku ponad miliona osób, które wypijały do 4 porcji kawy dziennie, wykazano o 25 proc. niższe zagrożenie cukrzycą t. 2 niż u pijących mniej lub unikających tego napoju. W przypadku kawy bezkofeinowej ryzyko było o 20 procent.
Niższe dawki chroniły odpowiednio mniej, np. przy 3 porcjach tradycyjnej kawy ryzyko malało o 21 proc., przy dwóch - o 15 proc. i przy jednej - zaledwie o 8 proc. Jeśli więc ktoś pije kawę tylko rano i w małych ilościach, efekt ochronny nie jest duży.
Podczas gdy herbata nie zawiera kwasu chlorogenowego, inne jej składniki wpływają korzystnie na stężenie cukru we krwi. Wyniki poświęconych temu badań są jednak sprzeczne.
Tu również może być to związane z dostępnością wielu jej rodzajów i różnym poziomem spożycia, a także całkiem innymi wzorcami żywieniowymi.
- Niemniej wypijanie 4 lub więcej porcji czarnej albo oolong może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
To, że zielona herbata może obniżać poziom glukozy we krwi, potwierdziła analiza randomizowanych badań klinicznych, jednak w innych związek ten nie był jasny. Właściwości przeciwcukrzycowe kawy są więc lepiej udokumentowane.
Żaden z tych napojów nie uspokaja, ponieważ zarówno kawa, jak i herbata, to źródło pobudzającej kofeiny. Co więcej, jest to związek powodujący wydzielanie w organizmie hormonu stresu - kortyzolu.
Dlatego kawa nie rozluźnia ani nie uspokaja, a wręcz przeciwnie.
- W herbacie jest jednak związek, który obniża stężenie kortyzolu i dzięki temu niweluje działanie kofeiny, w tym przypadku uwalnianej też powoli i długo, a zwykle też w mniejszej dawce.
To L-teanina aminokwas niebiałkowy o działaniu wspomagającym relaksację i wyciszenie, stosowany m.in. w suplementach diety na sen.
W przeciwieństwie do wcześniejszych przekonań czarna herbata okazała się znacznie bogatsza w ten związek (średnio 24 mg w 200 ml) niż zielona (ok. 8 mg).
- Pijąc kawę o wiele łatwiej przyjąć za dużo kofeiny, czego efektem jest niepokój, nerwowość, rozdrażnienie, palpitacje serca, bóle brzucha, nudności, bóle głowy i problemy ze snem. Dla zestresowanych jedyną opcją jest więc herbata!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?