Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukiernik pochodzący z Sosnowca w sobotę powalczy o mistrzostwo świata

AD/mat.pras
Polska grupa cukierników startuje w prestiżowym konkursie Coppa del Mondo della Gelateria
Polska grupa cukierników startuje w prestiżowym konkursie Coppa del Mondo della Gelateria mat. pras.
Polska grupa cukierników powalczy od soboty w prestiżowym konkursie Coppa del Mondo della Gelateria. Jednym z członków ekipy, jest pochodzący z Sosnowca Damian Wiśniewski.

Coppa del Mondo della Gelateria to obecnie najważniejszy międzynarodowy konkurs w branży lodziarskiej. Organizowany jest w cyklu dwuletnim w trakcie targów Sigep w Rimini we Włoszech. Zgodnie z regulaminem, w kolejnej edycji mistrzostw nie może uczestniczyć reprezentacja kraju, który posiada aktualny mistrzowski tytuł (stąd nieobecność w bieżącej edycji reprezentacji Włoch).

Pomysłodawcą konkursu i szefem jury jest Giancarlo Timballo. W trwającym cztery dni konkursie (20-23 stycznia) uczestniczyć będzie 12 ekip z całego świata. W tym gronie znajdzie się także drużyna z Polski. Polski zespół wystąpi w składzie: Łukasz Parzymski, Tomasz Szypuła, Rafał Macała i Damian Wiśniewski. Menedżerem zespołu i równocześnie członkiem międzynarodowego jury będzie Sebastian Szmyd. Damian Wiśniewski, pochodzi z Sosnowca. To mistrz Polski w dekoracji tortów artystycznych z 2015 roku. Członek Sweet Team Poland, grupy kreatywnych dekoratorów, która zdobyła złotą nominację w Cake International w Birmingham. Właściciel pracowni Creative Pastry Chef.

Obok Polaków w Coppa del Mondo della Gelateria 2018 wystąpią reprezentacje: Argentyny, Australii, Brazylii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kloumbii, Maroka, Szwajcarii, Stanów Zjednoczonych oraz Ukrainy.
W trakcie mistrzostw każda z drużyn będzie miała za zadanie przygotować aż osiem konkursowych prezentacji: udekorowany pojemnik z lodami czekoladowymi, deser lodowy w pucharku, tort lodowy, przystawkę wraz z lodami gastronomicznymi, autorskie lody stworzone na bazie składnika wylosowanego w ramach tajemniczego pudełka (mystery box), lodowy snack, dwa eksponaty - jeden wykonany z krokantu i drugi z bryły lodowej, bufet finałowy prezentujący wszystkie prace.

Pierwsze miejsce honorowane jest czekiem w wysokości 12 tysięcy euro, drugie 6 tysięcy a trzecie 3 tys. euro. Przyznawane są także nagrody specjalne (m.in. za innowacyjny smak, estetykę prezentacji, lody gastronomiczne).
Zgodnie z regulaminem w kolejnej edycji mistrzostw nie może uczestniczyć reprezentacja kraju, który posiada aktualny mistrzowski tytuł (stąd nieobecność w bieżącej edycji reprezentacji Włoch). 
Pomysłodawcą konkursu i szefem jury jest Giancarlo Timballo.  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera