MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy dzieci w Śląskiem jedzą zdrowo? Dostarczono im 18 mln warzyw i owoców

Bartosz Wojsa
Bartosz Wojsa
Czy dzieci w Śląskiem jedzą zdrowo? Dostarczono im 18 mln warzyw i owoców
Czy dzieci w Śląskiem jedzą zdrowo? Dostarczono im 18 mln warzyw i owoców ARC
Podsumowano tegoroczną edycję unijnego „Programu dla szkół" w województwie śląskim. Wnioski? Dzieci w Śląskiem jadły zdrowo. Liczba porcji udostępnianych dzieciom w roku szkolnym 2017/2018 wyniosła 17,74 mln owoców i warzyw oraz 15,72 mln porcji mleka i produktów mlecznych.

W środę, 11 lipca, w Szkole Podstawowej nr 23 w Katowicach podsumowano tegoroczną edycję unijnego ”Programu dla szkół”. Zaprezentowano osiągnięcia projektu w skali całego kraju oraz szczegółowe dane z województwa śląskiego. Oprócz przedstawicieli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i dyrektora szkoły, w spotkaniu wzięła także udział dietetyczka, która przybliżyła gościom podstawowe zasady zdrowego żywienia, podkreślając rolę, jaką regularne spożywanie drugiego śniadania odgrywa w prawidłowym rozwoju dzieci.

- ”Program dla szkół” to unijny program będący kontynuacją dwóch projektów: ”Mleko w szkole” oraz ”Owoce i warzywa w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie. Program ten polega na dostarczaniu dzieciom owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. W kończącym się właśnie roku szkolnym lista produktów obejmowała: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki owocowe, warzywne i mieszane, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne - przypomina Jarosław Zakrzewski.

Zgodnie z założeniami, program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły naturalny smak warzyw i owoców. Oprócz promowania zdrowej diety, ma on też pokazać dzieciom skąd pochodzą owoce i warzywa oraz produkty mleczne, jak są uprawiane i produkowane.

- Budżet programu w roku szkolnym 2017/2018 wyniósł ok. 237,5 mln złotych, w tym: 117,4 mln z budżetu UE oraz 120,1 mln z budżetu krajowego. W skali całego kraju produkty dostarczane w ramach „Programu dla szkół” dotarły do ok. 1.8 mln uczniów klas I – V szkół podstawowych, czyli 92% dzieci z grupy docelowej. Oznacza to wzrost liczby odbiorców o 470 tysięcy w stosunku do poprzedniej edycji. Owoce i warzywa dostarczano do 12 462 szkół podstawowych, zaś mleko i produkty mleczne – do 12 697 placówek. Łącznie w trakcie całego roku szkolnego 2017/2018 dzieci z klas I-V szkół podstawowych spożyły: 162,38 mln porcji owoców i warzyw oraz 143,68 mln porcji mleka i produktów mlecznych - wylicza Jarosław Zakrzewski.

A jak program wypadł w woj. śląskim?

W I semestrze roku szkolnego 2017/2018 warzywa i owoce dostarczano do 1200 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 1202 szkół. Natomiast w II semestrze warzywa i owoce dostarczano do 1221 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 1222 szkół. Liczba uczniów uczestniczących w programie w komponencie owocowo-warzywnym to ok 197,13 tys. dzieci, natomiast w komponencie mlecznym – 196,44 tys. Liczba porcji udostępnianych dzieciom w ramach programu w województwie śląskim w roku szkolnym 2017/2018 wyniosła: 17,74 mln owoców i warzyw oraz 15,72 mln porcji mleka i produktów mlecznych.

Jak chwalą się promotorzy akcji, z ankiet przeprowadzonych przez KOWR w 6400 szkołach podstawowych objętych program wynika m.in., że zdecydowana większość dzieci pozytywnie odbiera program oraz chętnie spożywa dostarczane im produkty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!